«Теплі кредити» для ОТГ. Стартував цикл семінарів по енергоефективності

05 бер 2019

«Теплі кредити» для ОТГ. Стартував цикл семінарів по енергоефективності

   Кампанію щодо популяризації енергоефективності для Об’єднаних територіальних громад (ОТГ) розпочало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

   Установа оголосила про цикл інформаційно-роз’яснювальних семінарів для ОТГ щодо переваг «теплих кредитів», енергоменеджменту та енергосервісу, який стартував в Одесі за ініціативи Держенергоефективності та підтримки Одеської ОДА і Представництва Фонду ім. Ф.Еберта в Україні.
   «Завдяки енергоефективним проектам у житловій та бюджетній сферах ОТГ можуть стати менш енергозалежними та головне – покращити якість життя громадян. Під час виступу, директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Роман Марецький, окреслив переваги утеплення осель за підтримки держави та місцевої влади. Зокрема, Одеська область входить у десятку-регіонів, де «теплі кредити» користуються найбільшим попитом.
Для ОСББ Одеси є унікальна нагода отримувати відшкодування не лише з держбюджету, а й з міського: 30-40% суми «теплого кредиту».  Бюджет цієї міської програми у 2019 р. - 4,2 млн гривень.
Крім цього, Одеська область – регіон, де вперше в Україні запрацював енергосервіс, а саме – у Савранському районі. Також, у цьому районі у лютому ц.р. було підписано один із перших в Україні ЕСКО-контрактів за механізмом поглибленого партнерства.
Загалом, Одещина – у трійці лідерів за кількістю укладених ЕСКО-контрактів. У регіонів підписано 41 енергосервісний договів на загальну суму близько 40 млн гривень.
Особливості співпраці з ЕСКО-інвесторами, процедуру укладання договорів та поточний стан реалізації проектів у цій сфері представив Олексій Корчміт, радник Голови Держенергоефективності. За його словами, ЕСКО дозволяє впровадити енергоефективні заходи за рахунок приватних інвестицій.
Як пояснив О. Корчміт, важливою особливістю механізму є відбір виконавця робіт не за найменшою ціною, а за показником ефективності енергосервісного договору.
Більше того, у якості заходів та досягненні економії енергоспоживання зацікавлений сам інвестор, адже від цього залежить повернення його інвестицій.
Цікавим є той факт, що деякі діючі ЕСКО-проекти демонструють навіть більшу економію енергоспоживання, ніж було заплановано договором.
Також учасники семінару ознайомилися із важливістю та особливостями впровадження енергоменеджменту у бюджетній сфері.
Довідково:
Із місцевими програмами «теплих кредитів» можна ознайомитися на сайті Агентства: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.
Консультації щодо енергосервісу отримуйте за тел.: +38 063-419-39-37, +38 068-732-44-81», - повідомляє офіційний сайт Держенергоефективності.
 
   Сподіваємось, незабаром передовий досвід Одещини почнуть втілювати і ОТГ Черкащини.