Про розрахунки  побутових споживачів за використану електричну енергію

15 бер 2019

Про розрахунки побутових споживачів за використану електричну енергію

Шановні споживачі, як уже повідомлялося раніше, з 1 січня 2019 року в Україні вступила в дію реформа ринку електричної енергії. Відтепер послуги з постачання електричної енергії надає ТОВ "Черкасиенергозбут". В ТОВ «Черкасиенергозбут» створені центри обслуговування споживачів у 22 районах Черкаської області. Функції розподілу електричної енергії залишаються за ПАТ «Черкасиобленерго».

Відповідно до законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі-НКРЕКП), постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі-Правила). Ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальниками та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Правилами внесені суттєві зміни в порядок постачання та розрахунків побутових споживачів за використану електричну енергію. Відповідно до пункту 4.12 Правил рахунок за спожиту електричну енергію необхідно оплатити протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка,але не пізніше 20 календарного дня.

Споживачу слід чітко розуміти, що у разі несплати або неповної оплати за спожиту електричну енергію у встановлений термін, постачання електричної енергії може бути припинено через 10 робочих днів після попередження споживача (пункт 7.5 Правил).

Відновлення електроживлення електроустановок споживача здійснюється протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості після оплати споживачем заборгованості та витрат на здійснення робіт з припинення та відновлення електроживлення електроустановки споживача (пункт 7.12 Правил).

Тобто, виникнення простроченої заборгованості та відключення призведе до додаткових витрат споживача. Споживачу буде виставлений рахунок за проведення робіт по припиненню та відновленню електроживлення, який становитиме в межах 700 – 3000 грн. в залежності від того де розташований споживач та які механізми були задіяні по виконанню даної роботи.

ТОВ «Черкасиенергозбут» закликає споживачів дотримуватись термінів розрахунків за спожиту електричну енергію. Від належного виконання договірних відносин споживачами залежить стан розрахунків електропостачальної компанії з ДП «Енергоринок». Важливо усвідомити, що без коштів, які надходять від споживачів за спожиту електричну енергію неможливо забезпечувати та гарантувати безпечне та безперебійне живлення вцілому, проводити ремонт та оновлення обладнання, обслуговувати лінії електропередачі.

Маємо надію, що побутові споживачі уважно прочитають дану інформацію та будуть своєчасно сплачувати кошти за використану електричну енергію

Пам’ятайте, що своєчасність та повнота розрахунків за електроенергію – запорука світла й добробуту Вашої оселі.

Дякуємо за партнерство та розуміння.

З повагою,

Адміністрація ТОВ «Черкасиенергозбут»