2019 рік має стати роком значних змін в українській енергетиці

18 бер 2019

2019 рік має стати роком значних змін в українській енергетиці

 Україна крок за кроком досягає прогресу у імплементації європейських стандартів у сфері енергетики. На цьому наголосив Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Віталій Кушніров у ході Української частини Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом (ПКА), у якій він взяв участь. 
  Також у своєму виступі на зібранні Віталій Кушніров підкреслив, що 2019 рік покликаний стати роком значних змін в українській енергетиці.
Детально про виступ Генерального директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції йде мова у новині, що її опублікував офіційний сайт Міністерства енергетики та вугільної промисловості України під назвою: «Україна крок за кроком досягає прогресу у імплементації європейських стандартів у сфері енергетики - В. Кушніров».

  «Важливим досягненням у напрямку зміцнення та розвитку співпраці з ЄС стало спільне бачення щодо необхідності активізації дій для прискорення імплементації існуючих зобов'язань в енергетичному секторі шляхом оновлення проекту Додатка XXVII до Угоди про асоціацію з ЄС, який,у свою чергу, є допоміжною платформою для повноцінної інтеграції України до енергетичних ринків ЄС», – відзначив В. Кушніров.
У своєму виступі наголосив, що 2019 рік покликаний стати роком значних змін в українській енергетиці, з огляду на запровадження в Україні ключових положень Закону України «Про ринок електроенергії», підзаконних актів НКРЕКП, постанов Кабінету Міністрів України. У зв’язку із цим, відзначив динаміку проведення першого етапу реформи ринку електроенергії, а саме – запровадження роздрібного ринку електричної енергії, який є, по суті, стартом задля того, щоб запровадити запуск нової моделі ринку електроенергії з усіма суміжними сегментами (ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, ринок двосторонніх договорів та балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг).
Також, В. Кушніров зупинився на кроках щодо реформування ринку природного газу, що здійснюється в рамках реалізації І етапу (до 2020 року) Енергетичної стратегії України до 2035 року. Незмінними завданнями залишаються: перехід на ринкові механізми та забезпечення конкуренції в усіх сегментах оптового та роздрібного постачання природного газу; завершення анбандлінгу НАК «Нафтогаз України», зокрема досягнення компромісу щодо обрання остаточної моделі з метою створення відокремленого оператора системи передачі до січня 2020 року. Також серед завдань - залучення західних партнерів до управління ГТС України; налагодження роботи ПАТ «МГУ»; підвищення ліквідності енергетичних ринків, зокрема енергетичних бірж, газового хабу, подальшої лібералізації тощо.
При цьому Генеральним директором відзначено успішність проведеної роботи в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС в частині запровадження з 01.03.2019 добового балансування, яке наразі здійснюється АТ «Укртрансгаз» в штатному режимі, та заходів з метою відокремлення контролю над виробництвом електроенергії та її передачею та для подальшого проведення сертифікації Компанії НЕК «Укренерго» у відповідності до стандартів ENTSO-E задля приєднання в майбутньому до загальноєвропейської енергосистеми.
Серед іншого, В. Кушніров зауважив, що інтеграція України до енергетичних ринків ЄС є стратегічною метою та передумовою енергетичної безпеки та економічного зростання держави. У цьому контексті зазначив, що Урядом схвалено відповідний План заходів щодо синхронізації об’єднаної енергетичної системи України з ENTSO-E. Надалі запланована поетапна реалізація визначних у цьому Плані завдань, комплексу організаційних і технічних заходів, що дозволить підвищити існуючий рівень енергетичної безпеки країни, поліпшити якість забезпечення вітчизняних споживачів електричною енергією та створити умови для підключення ОЕС України до мережі системних операторів передачі електричної енергії Європейської мережі.
Також у виступі В. Кушніров акцентував на пріоритетності роботи щодо удосконалення законодавства з питань сталого розвитку відновлюваної енергетики. Зокрема, відзначив, що важливим кроком є підтримка розробленого законопроекту, який передбачає забезпечення стабільного та збалансованого розвитку ринку «зелених» проектів через систему аукціонів та оптимізацію «зелених» тарифів. «Водночас сталий розвиток відновлюваної енергетики потребує врахування усіх економічних та технічних викликів, що стоять перед електроенергетичним комплексом України», - відзначив В. Кушніров», - цитуємо текст повідомлення.