Про урегулюванння відносини і розрахунки з непобутовими споживачами

05 кві 2019

Про урегулюванння відносини і розрахунки з непобутовими споживачами

   Урегулювання відносин і розрахунки з непобутовими споживачами є темою наступного ролика з тих дев’яти, що їх підготувала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, Регулятор). Ці ролики Регулятор створив з метою інформування населення про зміни на ринку електричної енергії та права споживачів. А щоб їх зміст було легше і простіше сприймати споживачам, ролики зроблено у форматі мультиків. Всі вони вони опубліковані на каналі  Youtube.

  «На роздрібному ринку електроенергії стають обов’язковими договірні відносини споживача окремо з постачальником і окремо із оператором системи розподілу. Основна мета таких змін посилення конкуренції серед електропостачальників. Договір споживача з оператором системи розподілу є первісним і основним договором учасника роздрібного ринку, його наявність є обов’язковою умовою для укладення  договорів про постачання. Умови договору стосуються у першу чергу доступу до електромереж, різних технічних параметрів та характеристик об’єкту. Договір споживача з електропостачальником  урегульовує комерційний аспект торгівлі електричною енергією: ціна, графік плати, погашення заборгованості тощо.
Обов’язковим є також договір електропостачальника з оператором системи розподілу про надання послуг з розподілу. У новій моделі ринку суттєво спрощена процедура укладення договорів. Робиться це шляхом приєднання учасника роздрібного ринку до умов публічного  договору-приєднання. Комерційні пропозиції постачальників за вільними цінами розміщуються у відкритому доступі, що дає можливість споживачам порівняти їх та обрати найбільш вигідну для себе. Споживач може мати декілька постачальників, які будуть постачати електричну енергію у різні періоди часу. Споживач, маючи два договори – на розподіл та електропостачання, може обирати спосіб оплати послуги з розподілу напряму оператору або через електропостачальника. У кожного споживача зберігається право укласти нові договори за власним  вибором з будь-яким новим конкуруючим постачальником чи виробником електричної енергії. Більше інформації на сайті www.nerc.gov.ua». Регулюємо енергетику майбутнього», - роз’яснюється у  ролику «Урегулювання відносин і розрахунки з непобутовими споживачами».