Використовуй електроенергію ефективно, - поради енергетиків

05 кві 2019

Використовуй електроенергію ефективно, - поради енергетиків

   Про переваги ефективного кінцевого використання енергії споживачами та про те, як можна досягти підвищення енергоефективності при споживанні електроенергії, - розповіли фахівці ТОВ «Черкасиенергозбут»

   Той, хто вміє ефективніше використовувати ресурси, живе заможніше, ніж той, хто більше заробляє, але тратить більше коштів, неефективно витрачаючи ресурси.
   Цю просту формулу легко може застосувати на практиці будь хто з громадян і значно скоротити при цьому свої витрати і у такий спосіб зробити життя своєї родини заможнішим.
Ось що можна зробити, щоб зменшити витрати з сімейного бюджету за користування електроенергією. Отож, поради наших спеціалістів:
  - Йдете з дому? – Вимикайте електроприлади і лампочки. Вимкнені електроприлади зекономлять витрати на електричну енергію і точно не спричинять пожежі, а вимкнена лампочка не буде горіти намарне та «намотувати» зайві кіловати. Непомітно але невблаганно «їсть» електроенергію і електроприлад, який перебуває у режимі очікування. Для прикладу телевізори в режимі очікування споживають близько 9 кВт/год на місяць, музичні центри – в середньому 8 кВт/год,  DVD-плеєри – близько 4 кВт/год... Якщо до переліку цих приладів додати ввімкнені у розетку мікрохвильову, кондиціонер, зарядний пристрій мобільного телефону, то можна зекономити до 350-400 кВт/год на рік.
   - У 4-5 разів зменшити витрати на електроенергію можна замінивши всі лампочки у оселі на енергозберігаючі. А ще можна обладнати оселю спеціальними світлорегуляторами і датчиками, які автоматично вмикають світло в кімнаті при появі людини і вимикають його, коли людина йде. Це теж дає істотну економію. Крім того, при максимальному використанні природного освітлення, людина отримує не тільки безкоштовне, але й корисне для здоров'я світло.
   - Якщо Вам необхідно готувати їжу на електроплиті, то для заощадження електроенергії варто використовувати каструлі з дном, діаметр яких рівний діаметру конфорок. Також можна вимкнути конфорку електроплити за кілька хвилин  до завершення процесу приготування. Страва дійде кондиції за рахунок залишкового тепла, а електроплитка не потягне зайві кіловати електроенергії. А ще варто пам’ятати, що каструлі з нерівним дном спричиняють перевитрату електроенергії до 50%. Втрати теплової енергії спричиняє неповний контакт з площиною електроконфорки. Заощадити на електроенергії допоможе використання скороварки.
   - Не варто використовувати електроплитку для обігріву приміщень. Це не лише малоефективно, але й веде до збільшення обсягу спожитої електроенергії. 
   - Ефект економії обов’язково дасть правильне використання електрочайника. Накип від води перешкоджає нагріванню води і забирає частину теплової енергії, на вироблення якої витрачається електрична енергія. Також суттєвої економії можна досягти, якщо за один раз кип’ятити рівно стільки води,скільки треба. Адже  ввімкнений і повністю наповнений водою електричний чайник потужністю 1,5 кВт на 10 хвилин збільшує енергоспоживання на 0,25 кВт/год.
   - Економити на електроенергії можна і використовуючи побутову техніку і електроніку з низьким енергоспоживанням – класу А А + і вище, яка споживає електроенергії у два-три рази менше. Інформація про споживання електроенергії вказується в інструкції до застосування або в паспорті побутового приладу. Наприклад, холодильники класу А вимагають в середньому 0,9 кВт/год на добу, а класу С – близько 1,45 кВт/год. Таким чином, економія електроенергії складає близько 200 кВт/год на рік.
   - На обсяг споживання електроенергії впливає навіть місце розташування холодильника. Варто його помістити у найпрохолоднішому місці і електроенергії він буде споживати менше. 
  - Щоб економити електроенергію при машинному пранні необхідно правильно завантажувати пральну машину. При повному завантаженні машина використає менше електроенергії, ніж при не повному. У супротивному випадку перевитрата електроенергії становитиме 10-15%, а встановлення неправильної програми прання призведе до перевитрати електроенергії  30%.