Придніпровська та Соснівська СУБ ризикують «погаснути». Час «Ч» - 15 квітня

09 кві 2019

Придніпровська та Соснівська СУБ ризикують «погаснути». Час «Ч» - 15 квітня

   Під загрозою відключення постачання електроенергії опинились одразу два комунальних підприємства обласного центру. Причина – величезний борг за спожиту електричну енергію. 
   Понад три мільйони гривень заборгували за спожиту електричну енергію два комунальних підприємства Черкас – Придніпровська та Соснівська СУБ.
Про це на нараді у міського голови Черкас повідомив директор енергопостачальної компанії ТОВ «Черкасиенергозбут» Євгеній Лут. Він же озвучив і суми боргу кожного зі згаданих підприємств. Так за три місяці Придніпровська СУБ заборгувала 1 мільйон 597 тисяч гривень, а Соснівська СУБ за той же період - майже 1 мільйон 787 тисяч гривень. Соснівська СУБ не погодила з ТОВ «Черкасиенергозбут» жодного графіку реструктуризації боргу. А Придніпровська СУБ, хоч і погодила з ТОВ «Черкасиенергозбут» графік реструктуризації боргу, але його не виконувала. 
Як запевнив керівник ТОВ «Черкасиенергозбут», обидва підприємства належним чином і у строки, визначені чинним законодавством, були попереджені про відповідальність за не погашення заборгованості за спожиту електричну енергію та відключення електропостачання. 
   Крім того Євгеній Лут звернув увагу на ще один аспект, який цілком здатний ще більше ускладнити ситуацію з Придніпровською та Соснівською СУБ: 
   - Зараз тривають конкурси на управління СУБами і ми маємо ризик. Адже коли будуть створені нові юридичні особи, тоді може статись так, що буде незрозуміло, з кого доведеться стягувати борг. СУБ «Митниця» вже збанкрутувала і це підприємство має борг за спожиту електричну енергію перед ПАТ «Черкасиобленерго». І це при тому, що  СУБи мали кошти, щоб сплатити за спожиту електроенергію, але вони витратили їх на інші потреби, - наголосив у коментарі виданню «18000» Євгеній Лут.
   Як зазначив директор ТОВ «Черкасиенергозбут» одним з варіантів відповідальності підприємств буде обмеження постачання електричної енергії місць загального користування будинків які знаходяться на утриманні Соснівської та Придніпровської СУБ. 
   Також Євгеній Лут повідомив про те, що відповідно до чинного законодавства, якщо заборгованість сягає більше двох місяців, ТОВ «Черкасинергозбут» має право звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості та розірвання договору. 
Після наради у міського голови, відбулась нарада  у Департаменті житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради, де було запропоновано відтермінувати обмеження постачання електричної енергії Придніпровській та Соснівській СУБ до 15 квітня.
   А ще керівник ТОВ «Черкасиенергозбут» акцентував увагу журналістів на тому, до яких тяжких наслідків для всієї Черкащини може призвести безвідповідальне ставлення споживачів до виконання зобов’язань щодо розрахунку за спожиту електроенергію.
   - Від нашого Товариства залежить енергопостачання не лише комунальних підприємств та бюджетних установ міста та області, але й інших юридичних споживачів, і що дуже важливо, всього населення області. Історично склалося, що бюджетні установи платять з затримкою у місяць, а населення з затримкою приблизно у півтора місяці. На сьогодні загальна сума касового розриву складає 160 мільйонів: 120 – по населенню, ще 40 – по бюджетним установам. Якщо ми не зможемо по передплаті купувати необхідні обсяги електроенергії, то ДП «Енергоринок» просто не дасть потрібні обсяги електроенергії і вся область тоді може залишитись без електропостачання, -  пояснив журналістам видання «18000» керівник ТОВ «Черкасиенергозбут».