До 22 квітня «гасити» Соснівську і Придніпровську СУБ не будуть

18 кві 2019

До 22 квітня «гасити» Соснівську і Придніпровську СУБ не будуть

   Черкащанам варто навчитись обходитись без ліфтів і у темряві знаходити двері своїх квартир…  
   У побутових умовах позаминулого століття з 22 квітня можуть опинитись жителі черкаських багатоповерхівок з тих, які обслуговують Соснівська та Придніпровська СУБ. Через заборгованість цих підприємств за спожиту електроенергію перед ТОВ «Черкасиенергозбут», енергопостачальна компанія змушена буде припинти постачання електроенергії у місцях загального користування. Через те, що СУБи не платили за електричну енергію, і зібрані з мешканців квартир кошти витратили на інші цілі, у будинках зупиняться ліфти, погасне освітлення під’їздів і сходових клітин, замовкнуть будинкові домофони, а окрім того, тим, хто живе на верхніх поверхах, можливо, доведеться бігати з відрами по воду до тих, чиї квартири нижче... 
   Як розповів начальник відділу по роботі з юридичними споживачами Юрій Олійник, між КП Соснівська СУБ Черкаської міської ради та Придніпровська СУБ Черкаської міської ради та ТОВ «Черкасиенергозбут» укладено договори про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Відповідно до цих договорів, ТОВ «Черкасиенергозбут» зобов’язане постачати СУБам електричну енергію, а вони  зобов’язані за неї розраховуватись вчасно та у повному обсязі. 
   Станом на 16 квітня загальна заборгованість обох СУБів становить 3 мільйони 11 тисяч 836,6 грн. З них 1 мільйон 440 тисяч 127 гривень – це борг Соснівської СУБ,  а 1 мільйон 571 тисяч 709,36 гривень, відповідно, заборгувала Придніпровська СУБ.
Задля уникнення переходу цієї заборгованості у розряд неліквідної, Товариство вжило низку заходів, спрямованих на відшкодування цих коштів. 
 Так двома листами ТОВ «Черкасиенергозбут» попередило керівників цих підприємств щодо припинення постачання електричної енергії на електроустановки їх об’єктів. 
   З 15 квітня мали припинити постачання електричної енергії Соснівській СУБ, а з 16 квітня -  Придніпровській СУБ. 
  Проте, 8 і 15 квітня керівництво Товариства було присутнє на нараді у Черкаському міському виконавчому комітеті де порушувалось питання  щодо незадовільного стану розрахунків цих СУБів за спожиту електричну енергію.
 На даних нарадах міська влада Черкас попросила керівництво ТОВ «Черкасиенергозбут», поки що, не вживати заходів щодо обмеження постачання електричної енергії і пообіцяла зробити все можливе для позитивного вирішення питання щодо погашення заборгованості обох СУБів за спожиту електричну енергію.
 - 16 квітня до Товариства надійшло два гарантійних листи від Соснівської СУБ та Придніпровської СУБ, відповідно до яких ці підприємства взяли на себе зобов’язання розрахуватись за спожиту електричну енергію. Протягом квітня від Соснівської СУБ надійшло 345 тисяч гривень, а від Придніпровської СУБ – 24 тисячі 800 гривень. Звісно, ці суми не є такими, що дозволяють впевнено дивитись у майбутнє у сенсі перспективи погашення заборгованості у повному обсязі. Загалом, стан справ у питанні погашення заборгованості цих підприємств виглядає наступним чином. Соснівська СУБ у якості погашення наявної заборгованості, щодня перераховує по 100-150 тисяч гривень. Придніпровська СУБ, у зв’язку із арештом рахунків, обіцяє розпочати процес розрахунку з ТОВ «Черкасиенергозбут» за спожиту електроенергію з 22 квітня. Тому керівництвом ТОВ «Черкасиенергозбут» було ухвалене рішення щодо відтермінування обмеження постачання електричної енергії на електроустановки об’єктів Соснівської та Придніпровської СУБ до 22 квітня. Якщо оплата не відбудеться, то ТОВ «Черкасиенергозбут» змушене буде вжити щойно згадані заходи. Однак, обмеження електропостачання буде застосовано не проти мешканців багатоповерхівок, які знаходяться у обслуговуванні СУБів, а так званих місць загального користування. Тобто, йдеться про освітлення сходових клітин, роботу ліфтів, підкачувальних насосів водопостачання, переговорних пристроїв, освітлення під’їздів, номерних знаків тощо. Мова не йде про знеструмлення квартир, бо чудово розуміємо те, що заборгувало не населення, а підприємства, які обслуговують житлові будинки – пояснив начальник відділу по роботі з юридичними споживачами ТОВ "Черкасиенергозбут" Юрій Олійник.