За сім днів 10 тис. родин скористались «теплими кредитами»

22 кві 2019

За сім днів 10 тис. родин скористались «теплими кредитами»

   Дедалі більше українців стають учасниками програми, що передбачає впровадження енергоефективних технологій у сенсі підвищення енергоефективності приватного житла. 
   Як повідомив сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, протягом останнього тижня учасниками програми «теплих кредитів» стало ще понад 10 тис. українських родин. Вони вже інвестували в енергоефективність свого житла близько 100 млн гривень.
   Зокрема, за тиждень видано: близько 70 млн грн – на утеплення приватних будинків; 30 млн грн – для ОСББ і 2,6 млн грн – на твердопаливні котли.
   З початку 2019 року участь у програмі взяло близько 23 тисяч сімей, які   залучили  «теплих кредитів» на суму майже 350 млн грн.
   «Звертаю увагу, що із урахуванням бюджетного фінансування на поточний рік (400 млн грн), загальний обсяг кредитування за програмою прогнозується на рівні 1,1 млрд грн. Це означає, що на сьогодні уповноваженими банками видано вже близько 30% кредитів від прогнозованого обсягу», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
   Нині усі банки продовжують повномасштабне кредитування.
  «Враховуючи таку стрімку динаміку, закликаю усіх громадян долучатися до програми якнайшвидше та робити власне житло енергоефективним вже зараз!», - повідомив Сергій Савчук.
   З початку реалізації державної програми підтримки впровадження енергоефективних заходів в житловому фонді в рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 р. № 1056, в Черкаській області за отриманням кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження на загальну суму 218,1 млн грн звернулось 10 тисяч 855 власників житла, а саме: 10 тисяч 800 фізичних осіб, якими отримано 204,2 млн грн та 55 ОСББ на суму 13,9 млн грн. З обласного та місцевих бюджетів компенсовано 3,4 млн грн 6 тисячам 623 позичальникам.
   Інтернет-портал ТОВ «Черкасиенергозбут» інформував читачів про те, що відповідно до рішення Черкаської обласної ради у краї з 2011 року діє «Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області». 
   Відповідно до інформації з Черкаської ОДА, термін виконання Програми в частині стимулювання населення до енергоощадних заходів, продовжено до 2020 року. На виконання заходів Програми у 2019 році передбачено 400 тис.грн.
   Загалом, зробити у власному побуті енергоспоживання значно ефективнішим під силу кожному.
   Так, у 4-5 разів зменшити витрати на електроенергію можна замінивши всі лампочки у оселі на енергозберігаючі. А ще можна обладнати оселю спеціальними світлорегуляторами і датчиками, які автоматично вмикають світло в кімнаті при появі людини і вимикають його, коли людина йде. Це теж дає істотну економію. Крім того, надзвичайно важливо максимально використовувати природне освітлення, бо так людина отримує не тільки безкоштовне, але й корисне для здоров'я світло. Поради фахівців ТОВ «Черкасиенергозбут» про те, як власноруч впроваджувати енергоощадні технології у своєму домі читайте ТУТ.