«Зеленим» аукціонам – бути

03 травня 2019

«Зеленим» аукціонам – бути

  Законопроект щодо запровадження системи аукціонів у відновлюваній енергетиці України (від 05.12.2018 № 8449-д) днями ухвалила Верховна Рада України. Основна його ідея – в рамках аукціонів визначати найнижчу ціну, за якою інвестори-переможці будуть реалізовувати «чисту» електроенергію впродовж 20 років. 
   Над розробкою законпроекту працював Комітет ВРУ спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України й усіма зацікавленими сторонами ринку. А з моменту набуття чинності нового закону, відкриється новий етап розвитку відновлюваної енергетики в Україні.      Зокрема, відбудеться перехід від «зелених» тарифів до прозорих та конкурентних аукціонів, - йдеться на сайті Держенергоефективності. 
   Як пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, система «зелених» аукціонів дозволить: встановити реальну справедливу ринкову ціну на «чисту» електроенергію; здешевити вартість «зеленої» електроенергії для кінцевих споживачів; сформувати конкуренцію між гравцями ринку; врегулювати планування бюджету; надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів.
   Участь в аукціонах буде обов’язкова із 2020 р. для проектів:
   - СЕС потужністю більше 1 МВт;
   - ВЕС потужністю більше 5 МВт.
 Закон також вирішує цілий комплекс факторів розвитку відновлюваної енергетики. Це - оптимізація «зелених» тарифів (збережено тариф на електроенергію з біомаси та біогазу); видача технічних умов на приєднання об’єктів відновлюваної енергетики до мереж (для СЕС – 2 роки, для ВЕС – 3 роки). Також збережено надбавку до 10% до тарифу за використання українського обладнання та передбачено необхідність розробки механізму стимулювання встановлення електроакумулюючого обладнання.