У 13 разів з початку року  зріс обсяг електроенергії, вироблений домашніми сонячними електростанціями

08 травня 2019

У 13 разів з початку року зріс обсяг електроенергії, вироблений домашніми сонячними електростанціями

   За чотири місяці цього року обсяг електроенергії, виробленої домашніми сонячними електростанціями збільшився у 13 (!) разів.
  З кожним днем в Україні зростає кількість власників домогосподарств, які використовують домашні сонячні електростанції (далі СЕС).
   Переваги, які дає володіння домашньою СЕС, оцінило і чимало жителів області. Вони швидко збагнули, що  придбавши сонячну електростанцію можна  забезпечувати потреби власних домогосподарств у електроенергії, і заробляти непогані гроші, продаючи вироблену електроенергію державі. 
   Перша домашня СЕС в області з’явилась у 2015 році. 
  Стрімке зростання популярності таких СЕС відтоді росте як на дріжджах. До кінця 2018 року на Черкащині було понад 180 домогосподарств, які  мали домашні СЕС, а станом на 1 травня цього року їх вже 226. Тобто, тільки за 4 місяці цього року кількість таких генеруючих установок електроенергії сонячного випромінювання  збільшилась на 45 одиниць. 
   Щомісяця у рази зростає і обсяг електроенергії, виробленої домашніми СЕС.
  У період з січня до кінця квітня обсяг електроенергії, виробленої домашніми СЕС збільшився у 13 (!) разів.
 Як повідомив інженер відділу по роботі з побутовими споживачами ТОВ «Черкасиенергозбут» Анатолій Лазоренко, у січні цього року генеруючими установками електроенергії сонячного випромінювання домогосподарств вироблено більше 31,2 тисячі кіловат годин, у лютому - 101,4 тисячі кіловат годин, у березні - 239 кіловат годин, а у квітні - 404,8 тисячі кіловат годин.
  Про зростання попиту на «зелену», переваги та прогнози розвитку галузі днями у прямому ефірі програми «Energo Live» телеканалу «Еспресо» говорив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України Юрій Шафаренко.
«На сьогодні понад 8800 родин вже перейшли на електроенергію з енергії сонця, встановивши сонячні панелі загальною потужністю 190 МВт. На початку 2015 р. таких сімей було лише 40», - повідомив він.
  Лідерами за кількістю встановлених СЕС домогосподарств, за словами Юрія Шафаренка є Дніпропетровська (1079), Київська (904) та Тернопільська (808) області .