Як зекономити гроші при проведенні енергоефективних заходів

09 лип 2019

Як зекономити гроші при проведенні енергоефективних заходів

 Запроваджувати енергоощадні технології у власній оселі і, завдяки цьому економити сімейний бюджет стало значно простіше. Тим, хто хоче менше витрачати на енергоресурси за рахунок новітніх методів, але не має достатньо коштів для цього, може скористатись урядовою програмою «теплих» кредитів. 
 Інформацію про програму  викладено на сайті її розробника – Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження. 
Дана програма діє близько п’яти років. Її суть полягає у тому, що частину відсотків по кредиту на втілення енергоефективних технологій громадянам чи Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків  (далі - ОСББ) погашає держава.
 Зокрема програмою «теплих» кредитів для фізичних осіб передбачено відшкодування з держбюджету 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових або неелектричних котлів. 
 Власникам приватного житла, відповідно до умов програми, держбюджет відшкодовує 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів. А от ОСББ чи ЖБК з держбюджету відшкодовують 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для загальнобудинкових заходів.
   Детальну інструкцію про те, як взяти участь у програмі див. ТУТ.
 Як повідомив сайт Держенергоефективності, протягом 5 місяців цього року ОСББ зможуть залучити до 1 млрд грн «теплих кредитів» на енергоефективні заходи.
   «Виділені 380 млн грн державного співфінансування дадуть можливість для ще 3 тис. ОСББ залучити до 1 млрд грн «теплих кредитів» вже у цьому році і у двічі зменшити енерговитрати. Наприклад, ОСББ «Гашека 18» у Києві тричі користувалося «теплими кредитами». Після усіх енергоефективних робіт рахунки за тепло знизилися у понад 3 рази: із 30 грн/кв. м до 8 грн/ кв. м. в опалювальний сезон. Взимку 2018/2019 мешканці 2-кімнатних квартир в ОСББ «Гашека 18» сплачували в середньому 400 грн за опалення. Це у 5 разів менше, ніж по місту.
«Тому готуйте заявки та звертайтеся до банків, щоб вже цієї осені менше сплачувати за комунальні послуги та жити в комфорті!», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
Важливо – до 30 листопада цього року ОСББ мають подати до банків усі підтвердні документи про цільове використання кредиту та виконання енергоефективних заходів», - йдеться у повідомленні.