Розвивати «домашню» сонячну енергетику стало легше

12 лип 2019

Розвивати «домашню» сонячну енергетику стало легше

 ВРУ змінила закон про "зелений" тариф для всіх приватних домогосподарств. Депутатська більшість Верховної Ради України підтримала законопроект щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами.

 Як повідомив сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження ухвалення закону Закон України

«Про внесення змін до статті 9-1 Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами дозволить: розвивати малу енергогенерацію, стимулювати домогосподарства до енергоефективності та забезпечити рівні права споживачів на використання «чистих» джерел енергії.

   «Законопроект вирішує такі питання: місце розміщення СЕСд до 30 кВт на розсуд власника (повертається «статус кво»); перегляд та встановлення відповідно до курсу євро «зеленого» тарифу СЕСд, розташованих на земельних ділянках, які було введено в експлуатацію до набрання чинності Законом України № 2712; врегулювання рівня «зеленого» тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики потужністю до 150 кВт», - пише інтернет-портал Держенергоефективності.

   Фахівці стверджують, що мета нового закону - забезпечення прав і законних інтересів споживачів, що встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашню сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт. Також внесено зміни до закону "Про альтернативні джерела енергії" щодо визначення порядку розрахунку рівня «зеленого» тарифу для всіх приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання без конкретизації вимог щодо їх розміщення та встановленої потужності. Зазначене уточнення усуває неузгодженість між положеннями закону, що дає споживачам право на встановлення домашньої сонячної електростанції потужністю до 30 кВт.