СУД РОЗБЛОКУВАВ ТАРИФИ УКРЕНЕРГО НА ДИСПЕТЧЕРИЗАЦІЮ ТА ПЕРЕДАЧУ ДЛЯ БІЛЬШОСТІ УЧАСНИКІВ РИНКУ

02 сер 2019

СУД РОЗБЛОКУВАВ ТАРИФИ УКРЕНЕРГО НА ДИСПЕТЧЕРИЗАЦІЮ ТА ПЕРЕДАЧУ ДЛЯ БІЛЬШОСТІ УЧАСНИКІВ РИНКУ

   Окружний адміністративний суд м.Києва розблокував тарифи ПрАТ «Укренерго» на передачу та диспетчеризацію, встановлені постановами НКРЕКП від 07.06.219 № 954 та № 955 з 1 липня 2019 р.
   Про це повідомив сайт Національної енергетичної компанії «Укренерго».
   «…Раніше дія обох постанов була призупинена для забезпечення позову АТ «Нікопольський завод феросплавів» (НЗФ), який вимагав скасувати їх. Аналогічно вчинили АТ «Дніпроазот», АТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат», АТ «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат» та АТ «Запорізький завод феросплавів».
За клопотанням Укренерго суд змінив заходи забезпечення позову таким чином, що дія тарифів залишається призупиненою лише для сторони позивача.Тобто для нього тарифи, затверджені Постановами НКРЕКП № 954 та № 955, залишаються призупиненими, і продовжує діяти старий тариф (57,4 грн/МВт∙год), затверджений постановою НКРЕКП від 12.12.2018 р. № 1905.
Для решти учасників ринку в липні 2019 року чинними є тарифи, встановлені постановами НКРЕКП від 07.06.219 № 954 та № 955 (347,14 грн/МВт∙год та 8,9 грн/МВт∙год відповідно).
   Клопотання Укренерго базувалося на тому, що через блокування судом тарифів в липні 2019 р. компанія не може виконувати свої функції в моделі нового ринку електроенергії, визначені Законом України «Про ринок електричної енергії». Зокрема у підприємства були відсутні кошти на купівлю електроенергії для технологічних втрат в мережах та компенсації витрат на купівлю електроенергії ВДЕ за «зеленим» тарифом. Блокування тарифу Укренерго лише за липень може призвести до дефіциту фінансування компанії у розмірі 2,4 млрд грн. Судові слухання щодо розгляду справи за позовом Нікопольського заводу феросплавів про скасування постанов НКРЕКП заплановано  на вересень 2019 р.
Як повідомлялося раніше, через тимчасове припинення в судовому порядку дії тарифів в липні 2019 р. Укренерго виставляло рахунки за договорами на свої послуги за старим тарифом, що діяв до 1 липня 2019 р. — 57,4 грн за МВт•год. Водночас в рахунках з’явилася нова графа «Рекомендовано до сплати», в якій рахунок виставляється за новими тарифами: 347,43 грн/МВт•год — за послуги з передачі та 8,90 грн/МВт•год — за послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.
   Зараз учасники ринку оплачують послуги Укренерго нерівномірно та за різними тарифами: за старим або рекомендованим, а багато не сплачують нічого взагалі.
   Додаткові гроші, що надійшли до Укренерго за рекомендованим компанією до сплати тарифом, витрачаються за пріоритетами, які компанія окреслила  одразу після блокування нових тарифів судом: на купівлю електроенергії для покриття технологічних втрат в мережах та на виплати Гарантованому покупцю для компенсації витрат на купівлю електроенергії з ВДЕ за «зеленим» тарифом. Компенсація для ВДЕ — спеціальний обов’язок, покладений на Укренерго, відповідно до чинного законодавства», - йдеться у повідомленні.