Україна відновила комерційний імпорт електричної енергії із РФ

03 жов 2019

Україна відновила комерційний імпорт електричної енергії із РФ

Україна із 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії із РФ. Про це повідомили в операторі системи передачі НЕК "Укренерго”. У компанії нагадали, що, згідно зі ст. 38 і 39 закону "Про ринок електроенергії”, ОСП зобов’язаний надавати недискримінаційний доступ до перетину.

Із 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі”. "Юнайтед Енерджі” в 2019 році уклало кілька контрактів на постачання газу АТ "Дніпроазот” (входить до групи "Приват”), а в серпні-вересні поточного року брала участь у торгах на постачання е/е для об’єктів "Прикарпаттяобленерго” братів Суркісів.

Нагадаємо, Верховна Рада України 18 вересня схвалила правку народного депутата - Андрія Геруса до закону України "Про ринок електроенергії”, дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами Європейської Енергетичної Спільноти. Герус пояснив щодо необхідністі своєї правки - поліпшенням конкуренції на електроенергетичному ринку країни, що може призвести до зниження ціни на електроенергію для промислових споживачів.