Щодо постачання електричної енергії побутовим споживачам з 1 січня 2019 року

13 гру 2018

Щодо постачання електричної енергії побутовим споживачам з 1 січня 2019 року

Шановні споживачі!

ТОВ «Черкасиенергозбут» повідомляє Вам, що з 11 червня 2017 року набув чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі-Закон), тим самим розпочав процес реформування електроенергетичної галузі в Україні.

Для забезпечення вимог Закону створено нового електропостачальника – ТОВ «Черкасиенергозбут» (постачальник універсальних послуг), на яке з 01 січня 2019 року будуть покладені функції постачальника електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, об’єкти яких розташовані на адміністративній території Черкаської області, як на єдиного постачальника універсальних послуг.

Відповідно до законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі-НКРЕКП), постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі-Правила). Ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальниками та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, споживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов'язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби. Правила є обов'язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку. Відповідно до пункту 12 Постанови Правила користування електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії регулювання електроенергетики від 31.07.1996 №28 (зі змінами), визнані такими, що втратили чинність. Крім цього відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 20.06.2018 №502, яка набрала законної сили 26 червня 2018 року, Правила користування електричною енергією для населення, які були затверджені постановою Кабінетом Міністрів України від 26.07.1999 №1357, втратили чинність.

Після набуття чинності нормативних актів, які реалізують вимоги Закону України «Про ринок електричної енергії» врегулювання договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії здійснюється шляхом приєднання споживачів до двох видів публічних договорів: договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг через подання відповідних заяв-приєднань.

На виконання вимог Постанови побутовим споживачам електричної енергії на території Черкаської області та м. Черкаси надано заяви приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та умов договору про постачання електричної енергіїпостачальником універсальних послуг. У зазначених заявах повідомляється про учасників роздрібного ринку електроенергії, які будуть здійснювати відповідно розподіл електричної енергії та постачання електричної енергії споживачу на території м. Черкаси та Черкаської області.

Отримавши заяву разом із рахунком, споживач повинен оплатити рахунок і уважно ознайомитись зі змістом заяви та, у разі відсутності зауважень до персоніфікованих даних – підписати та повернути її будь-яким зручним способом: надіслати поштою на адресу зазначену у заяві, повернути особисто в абонентський відділ або передати контролеру під час його візиту.

Навіть, у випадку не підписання такої заяви – приєднання, споживач вважається таким, що приєднався до умов відповідного публічного договору, якщо: сплатив за рахунком, який надсилається (надається) одночасно із заявою-приєднанням та/або не подав письмові заперечення проти приєднання до публічного договору до 29 грудня 2018 року та/або фактично спожив певний обсягелектричної енергії через мережіПАТ «Черкасиобленерго».

Таким чином жодних інших додаткових документів (договорів) підписувати не потрібно.

Зазначаємо, що умови постачання електричної енергії існуючим побутовимспоживачам залишаються без зміни в межах діючих договорів про користування електричною енергією, при цьому тарифи для населення встановлюються постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і на теперішній час це постанова НКРЕКП від 26.02.2015 №220, зареєстрована в Міністерстві юстиції 02.03.2015 за № 235/26680.

На виконання нормативних актів, які реалізують вимоги Закону України «Про ринок електричної енергії»,ПАТ «Черкасиобленерго» інформує, що не буде надавати послуги з постачання електричної енергії, і надаватиме виключно послуги з розподілу електричної енергії. Зняття показів лічильників електричної енергії також будуть проводити працівники ПАТ «Черкасиобленерго». Тарифи на розподіл електроенергії будуть оприлюднені на сайті ПАТ «Черкасиобленерго».

На підставі вищевикладеного та на виконання законодавства України, зокрема Правил роздрібного ринку електричної енергії, просимо Вас ознайомитись із умовами:

- договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, який розміщено на сайті ПАТ «Черкасиобленерго» http://cherkasyoblenergo.com/(розділ «Договірні відносини»);

- договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який розміщено на сайті ТОВ «Черкасиенергозбут» – http://energozbut.ck.ua/ (розділ «Споживачам»).

Важливо! Розрахунковим періодомдлявизначення розміруоплати за спожиту електричну енергіює календарний місяць. Згідно норм діючого в Україні законодавства, побутовий споживач зобов'язаний щомісяця знімати фактичні покази лічильника електричної енергії та надавати їх оператору системи розподілу – ПАТ «Черкасиобленерго».

З метою уникнення розбіжностей (переплати) в частині розрахунків та для коректного переходу від одного постачальника до іншого з 01.01.2019, радимо Вам зафіксувати фактичні покази лічильника на 01.01.2019 та передати їх в ПАТ «Черкасиобленерго» не пізніше 02.01.2019 у зручний для Вас спосіб із перелічених на офіційному сайті ПАТ «Черкасиобленерго» http://cherkasyoblenergo.com/ - через особистий кабінет побутового споживача; - скориставшись мобільним додаткомViber через паблікчат ПАТ "Черкасиобленерго"; - за формою "Передати покази лічильника"; - за телефонами кол-центру ПАТ "Черкасиобленерго": (0472) 33-87-87, (050) 434-87-87, (093) 170-40-57, (067) 690-48-48.

Покази лічильників,передані на будь-яке інше число, крім 1-го, будуть підставою для розрахунку споживання електроенергії у період від дня, в який подані дані до 1 числа, за середньодобовим споживанням.

З 1 січня 2019 року ПАТ «Черкасиобленерго» не буде мати можливості здійснювати коригування обсягів спожитої електричної енергії побутовими споживачами за попередні розрахункові періоди.

Дякуємо за партнерство та розуміння.