Зелена енергетика в Україні опинилася під загрозою

10 жов 2019

Зелена енергетика в Україні опинилася під загрозою

    У країні може зупинитися будівництво вітряних і сонячних станцій. Інвесторів лякає, що "зелений тариф" можуть знизити. Це розцінки на екологічно чисту енергію, які платить держава. Зменшити їх, ще й заднім числом, пропонує глава профільного парламентського комітету Андрій Герус. 

  На кліматичному саміті ООН всіх вразила своїм виступом 16-річна екоактивістка Грета Тунберг. Вона дорікала політиків за мляву боротьбу з глобальним потеплінням.

"Люди страждають, люди вмирають, цілі екосистеми руйнуються. Ми знаходимося на початку масового вимирання, і все, про що можна говорити, це гроші і казки про вічне економічне зростання", – заявила захисниця навколишнього середовища Грета Тунберг.

    Дівчина впевнена, що мінімум шкідливих викидів і розвиток зеленої енергетики можуть зупинити потепління на планеті.

     Передовики з розвитку відновлюваної енергетики – Китай, Данія, Індія, Ісландія і одна з найбідніших країн світу – Кенія. У Кенії цього літа відкрили найбільшу в Африці вітряну станцію. До 2020 року кенійці планують повністю перейти на зелені кіловати. Стратегічна мета України і міжнародне зобов'язання – до 2020 року вийти на виробництво 11% електроенергії з поновлюваних джерел. Втім, менш ніж за три місяці до заповітної дати цей показник становить лише близько 4%.

  Засновник групи компаній з розвитку відновлюваної енергетики Володимир Бліхар побудував дві сонячні електростанції, хотів ще й вітряну. Втім, якщо зелений тариф в Україні знизять, від ідеї відмовиться. Раніше держава обіцяла закуповувати всі зелені кіловати у виробників за єдиним зеленим тарифом, стабільно, до 2030 року. Тепер глава парламентського енергетичного комітету Андрій Герус пропонує про ці обіцянки забути і платити за "зелену" енергію менше. А це небезпечно, вже апелюють експерти.

"Давати інвесторам меседжі, що якимось заднім числом знижуватимуться тарифи – неприпустимо. Закон зворотної сили не має. Наш президент має чітке бачення, і на всіх міжнародних зустрічах він всім міжнародним інвесторам каже, що відновлювана енергетика – пріоритет для України", – говорить засновник групи компаній з розвитку відновлюваної енергетики Володимир Бліхар.

     Із меншим зеленим тарифом інвесторам не вистачить грошей хоч щось будувати в Україні, вважають фахівці.

"Зменшення зелених тарифів – зниження інвестиційної привабливості. Це означає відмову від розвитку зеленої енергетики. Інвестори зупинять, по-перше, ті проекти, які вони почали. По-друге, жоден інвестор, ані національний, ані іноземний, на таких умовах заходити не буде ", – говорить голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Наконеченков.

      Місто Чортків Тернопільської області планувало до 2050 року повністю перейти на відновлювальну енергетику.

"Ми виділили 12 гектарів землі для будівництва сонячної станції, але інвестор сьогодні вже задумався – чи будувати її в цьому році, і взагалі – чи будувати. Оскільки ходять різні чутки, різна інформація про зниження тарифу, взагалі про вартість підключення, технічні умови підключення до мереж електричних, і реконструкції сьогодні не дають спланувати свій бізнес-план", – говорить мер міста Чортків Володимир Шматько.

     До того ж інвестори готові судитися з Україною. Адже держава обіцяла один зелений тариф, коли вони будували станції. Тепер йдеться про інші цифри. І якщо зупинити будівництво, не буде роботи і податків до бюджету, кажуть експерти. Втім, найголовніше, вважають вони, це те, що енергетична безпека України буде під загрозою.

"З 2022 і 2025 року, на жаль, будуть вже вибувати з експлуатації атомні енергоблоки, деякі ТЕС потрібно буде зупиняти. І зелена генерація – це дешевий ресурс, який можна побудувати з нуля, в порівнянні з атомною електростанцією або тепловою електростанцією", – підкреслює директор європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк.

     Якщо в Україні не буде власної енергії, її доведеться або купувати у країни-агресора Росії, або в Європі. Але вже за іноземними, в рази вищими за українські, тарифами, підкреслюють експерти.

  Нагадаємо, 18 вересня Рада дозволила закуповувати українським підприємствам електроенергію з країн СНД за двосторонніми договорами. Імпорт повинен був здійснюватися із Білорусії.

 

За матеріалами "Сегодня"