Відновлювана енергія. Чи може вона «перезарядити» Україну?

23 жов 2019

Відновлювана енергія. Чи може вона «перезарядити» Україну?

  Чорнобиль знову виробляє енергію – щоправда, не ядерну, а сонячну. У тіні закритої АЕС, яка понад 30 років тому стала місцем найбільшої ядерної катастрофи у світі, побудували ряди сонячних батарей. Вони виробляють достатньо енергії для освітлення сотень будинків.

   Це все – частина сміливого плану України щодо розвитку альтернативних джерел енергії.

  Після здобуття незалежності для задоволення більшої частини своїх енергетичних потреб пострадянська Україна покладалася на Росію. Але цю стратегію супроводжували певні ризики. Наприклад, у 2006 та 2009 роках суперечки із Росією призвели до того, що вона тимчасово зупинила транзит газу через Україну, що поставило під загрозу європейський імпорт газу.

  Залежність від російського природного газу та нафти також стала більш помітною після того, як у березні 2014 року Росія анексувала Крим та через місяць почала підтримувати «сепаратистів» на сході України.

  Потреба Києва у використанні альтернативних джерел енергії стала ще більш помітною тепер, коли будівництво нового газопроводу «Північний потік-2» (який обходитиме Україну в постачанні російського газу до Європи через Балтійське море) вже майже завершене. «Північний потік-2» може почати працювати вже наступного року.

  Це загрожує відсторонити Україну від газотранзитного бізнесу. Це у свою чергу ще більше підірве важелі впливу Києва у відносинах із Москвою щодо енергетичних питань.

  Україна намагалася забезпечити себе газом та нафтою з інших джерел, навіть з таких далеких, як США. Та вона все ще сильно покладається на ядерну енергетику. В усьому світі лише Франція підтримує атом, як енергетичний ресурс більше ніж Україна. Але враховуючи своє скрутне становище Україна все ж прагне шукати інших джерел.

  Сьогодні вітряна, сонячна, гідроенергія та енергія біомаси привертають не лише увагу, але й інвестиції.

  У 2019 році Україна розраховує більш ніж удвічі збільшити потужність відновлюваної енергії, повідомила у вересні урядова комісія. Компанії із США, Німеччини, Норвегії, Фінляндії, Франції, Канади та інших країн беруть участь у проектах з відновлюваної енергії. Їх привабив «зелений тариф», який гарантує виробникам фіксовану ціну.

  За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), кількість джерел відновлюваної енергії, особливо вітряної та сонячної, «значно зросла за останнє десятиліття» в східноєвропейській країні із населенням у близько 45 мільйонів. 

  Однак, незважаючи на шквал фінансування та весь супроводжуючий галас, відновлювана енергетика все ще далека від тих 25 відсотків, які Україна встановила як ціль для виробництва відновлюваної енергії до 2035 року. Зусилля України із відновлюваної енергії не справили враження на деяких експертів, і поважний світовий енергетичний індекс дав їй низьку оцінку. Президент України - Володимир Зеленський, говорив про зниження зеленого тарифу, який є одним із найвищих у світі.

 

За матеріалами Радіо Свобода