Імпортуючи електроенергію, Україна фінансує економіку інших країн – експерт

19 лис 2019

Імпортуючи електроенергію, Україна фінансує економіку інших країн – експерт

     Імпортуючи електроенергію, Україна збільшує доходи і створює робочі місця в інших країнах, водночас вітчизняна енергогалузь занепадає. Про це написав економічний експерт Борис Кушнірук на своїй сторінці в Facebook.

      Експерт зазначив, що ряд енергоресурсів в Україні є дефіцитними, однак це не стосується електроенергії, якої у нас надлишок, а тому потреби імпортувати струм немає. Крім того, імпорт нафти або газу – це імпорт сировини, тоді як електроенергія – це готова продукція. Тому, імпортуючи її, ми фінансуємо економіку інших країн, уважає Кушнірук.

    "Імпорт нафти, газу, вугілля, палива для АЕС – це імпорт сировини. Імпорт електроенергії – це імпорт готової продукції. У нормальній економіці сприяють імпорту сировини і стимулюють експорт готової продукції, а не навпаки... Можна було б із розумінням ставитися до імпорту електроенергії, якби в Україні був дефіцит потужностей генерації. Але в Україні – їх профіцит", – зазначив Кушнірук.

    Він також зазначив, що імпорт сировини – це можливості для нарощування випуску готової продукції та її експорту, це створення робочих місць. Імпорт електроенергії – це збільшення доходів і числа робочих місць в інших країнах, а також звільнення українських енергетиків і шахтарів.
 
   "Імпорт електроенергії означає погіршення зовнішньоторговельного балансу (який у нас і без того надмірно дефіцитний). Що є абсурдним, коли внутрішні виробничі потужності не залучено і немає потреби в імпорті", - вважає Кушнірук

За матеріалами "Сьогодні"