Україна запізнюється із прийняттям енергоефективного законодавства

20 лис 2019

Україна запізнюється із прийняттям енергоефективного законодавства

    Уряд оприлюднив дані про прогрес в імплементації європейського законодавства, за 10 місяців 2019 року Україна приблизно на 50% виконала зобов’язання в сфері енергоефективності та ЖКП за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Така інформація опрелюднена на сайті  "Пульс Угоди", що моніторить реалізацію плану заходів з виконання угоди про асоціацію.

   Українські органи влади не імплементували певні вимоги Директиви 2012/27/ЄС, Директиви 2006/32/ЄС та Директиви 2010/31/ЄС в енергоефективності. Зокрема, імплементація вказаних директив передбачала:

             - впровадження систем енергоменеджменту в будівлях публічного сектору;

      - затвердження національного плану збільшення кількості будівель із близьким до нульового рівнем споживання енергії;

             - встановлення критеріїв енергоефективності під час здійснення державних закупівель;

           - законодавче закріплення нової моделі державної політики у сфері енергоефективності;

          - впровадження механізму надання енерго- та газопостачальними, газорозподільними організаціями та постачальниками палива на запити державних органів узагальненої інформації про кінцевих споживачів енергії.

       Всі ці ініціативи мали прийняти до 31 жовтня 2019 року, проте, станом на 15 листопада жодного прогресу не зафіксовано. Всього у 2019 році мають впровадити 13 законодавчих ініціатив. Основними відповідальними за впровадження: Міністерство енергетики та захисту довкілля України, профільний комітет Верховної Ради, Міністерство розвитку громад і територій, Міністерство економічного розвитку, Держенергоефективності та Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).