ДТЕК шантажує три області відключенням Бурштинської ТЕС

25 лис 2019

ДТЕК шантажує три області відключенням Бурштинської ТЕС

  У компанії заявили, що російський імпорт негативно вплинув на роботу ТЕС. Бурштинська теплоелектростанція (ТЕС) "ДТЕК Західенерго" із 22 листопада 2019 року оголосила про вимушений простій. Про це повідомив в.о. директора ДТЕК Бурштинська ТЕС - Олега Івахіва у листі до голови Бурштинської міської ради Роксолани Джури. "Відокремлений підрозділ "Бурштинська теплова електрична станція" АТ "ДТЕК Західенерго" повідомляє про введення із 22 листопада 2019 року вимушеного простою станції, як єдиної можливості для запобігання повному припиненню діяльності ТЕС", - пише Івахів.
 Керівник станції скаржиться, що імпорт електроенергії з Росії за двосторонніми договорами замістив електроенергію національних ТЕС. А збільшення частки виробництва "дешевої електроенергії вітчизняних АЕС" знизило ціни для ТЕС. "В окремі дні поточного місяця (ціна на "ринку на добу наперед" - ред.) знижувалась до рівня 91 коп/кВт год, що за ринкових цін на вугілля робить виробництво електричної енергії на ТЕС збитковим", - переконує Івахів. Він вважає, що для усунення негативних чинників, що "загрожують тривалим простоєм ТЕС", потрібно: зупинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, запровадити ринок допоміжних послуг (для плати станціям за готовність) та погасити заборгованість ДП "Енергоринок" перед компаніями. 
  Нагадаємо, станції "ДТЕК Західенерго", в тому числі - Буртинська ТЕС, працюють в Бурштинському енергоострові (БуОс) синхронно з енергосистемою Європи. Електроенергія з Росії та Білорусі не має доступу до Бурштинського енергоострову, трейдери можуть імпортувати електроенергію з Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії. 
   "Українська енергетика" звернулась за коментарем до ДТЕК Енерго з приводу ситуації на Бурштинській ТЕС. Відзначимо, що за три місяці роботи нового ринку ціна електроенергії на РДН у Бурштинському енергоострові зросла на 12,5% - з 1698,34 грн/МВт год до 1911,38 грн/МВт год. А на внутрішньодобовому ринку - з 1733,01 грн/МВт год до 1746,58 грн/МВт год. При цьому, в серпні 2019 року в БуОс зменшились обсяги купівлі-продажу електроенергії на РДН та вдвічі зросли обсяги купівлі-продажу на ВДР. Ціна електроенергії на РДН в БуОс зросла на 9,3%, а на ВДР - майже на 12%. 
   У жовтні 2019 року середньозважена ціна на РДН в "Бурштинському острові" зменшилась на 1,86% - до 1875,85 грн/МВт год, порівняно з вереснем, а на ВДР - 3,75% до 1729,25 грн/МВт год. 
    За 20 днів листопада середньозважена ціна на РДН зменшилась на 8,4% та складає 1754,37 грн/МВт год, порівняно з 20 днями жовтня, а на ВДР - 37,85% та становить 1186,03 грн/МВт год. Втім, електроенергія у Бурштинському енергоострові на РДН досі  продається на 30% дорожче, ніж на решті території України - по 1754,37 грн/МВт год. 
   Бурштинський енергоострів розташований в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Основне джерело живлення - Бурштинська та теплоелектростанцій (ДТЕК Західенерго). Енергоострів приєднаний до електромереж країн ЄС та працює синхронно з енергосистемою Європи. З Бурштинського енергоострову Україна експортує електроенергію за кордон.

За матеріалами "Українська енергетика"