Корисні поради з енергозаощадження

24 лют 2020

Корисні поради з енергозаощадження

Останнім часом все більшої актуальності набувають питання енергозаощадження: з одного боку, пересічних мешканців цікавить, як можна зекономити власні кошти, а з іншого – яким чином зберегти природні ресурси нашої країни. Практика показує, що один вид такого заощадження нерозривно пов'язаний з іншим. Тому кожна людина шляхом економії власних коштів може принести користь навколишньому середовищу.

Отже, якщо Вас цікавить, яким чином можна зекономити кошти на електроенергії, то наступні поради будуть доречні.

Порада №1:
Вимикайте пристрої, якими не користуєтесь. Краще це здійснювати, виймаючи штекер з розетки. Такий простий прийом не лише дозволить заощадити електроенергію, але й захистить Ваші електроприлади від негативного впливу можливих перепадів електроенергії. 

Порада №2:
Не залишайте прилади, що працюють від акумулятора (а це – планшети, мобільні телефони тощо), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки. Це не лише допоможе заощадити електроенергію, а й подовжить термін експлуатації батареї такого пристрою.

Порада №3:
Використовуйте енергоефективні лампочки. Для прикладу, звичайна лампа розжарювання потужністю 100 Вт за умови використання її 5 годин на день за місяць «спалює» близько 15 кВт.год електроенергії. Якщо замінити її на енергозаощаджуючу такої ж світимості, то електроспоживання зменшиться до 4 кВт.год, а за умови встановлення світлодіодної (LED) лампи – взагалі, складатиме менше 2 кВт.год на місяць. Якщо врахувати те, що, зазвичай, у нас світиться одночасно більше ніж одна лампочка, і взимку світловий день короткий, то економія буде відчутною.

Порада №4:
Якщо ви обираєте новий електроприлад, обов’язково зверніть увагу на його маркування: енергозберігаючі побутові прилади мають маркування «А» (в т.ч. «А+», «А++», «А+++»). Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В».
Якщо вже мова зайшла про холодильник, то слід зазначити що і холодильник, і морозильник варто тримати в чистоті, без льоду та снігу. Якщо Ваші охолоджувальні пристрої вимагають розморожування – регулярно це здійснюйте. Також стежте за тим, щоб дверцята були щільно закритими.
Не доцільно ставити у холодильник їжу, що не охолонула: гаряча каструля не лише змусить холодильник працювати інтенсивніше, а ще й може нагріти інші продукти, що приведе до їх псування.
Холодильник варто розташовувати подалі від плити, нагрівача, батареї та прямих сонячних променів.

Порада №5:
Ну і остання порада, знайома кожному з дитинства. Пам’ятаєте: «Виходячи, гасіть світло»? Тож, давайте слідувати цій рекомендації і вимикати світло, якщо у приміщенні нікого немає.

Такі нескладні прийоми дозволять нам заощадити власні кошти та зберегти електроенергію, яка є невід’ємною частиною нашого комфортного життя.