Роз’яснення щодо закону про запобігання виникнення і поширення короновірусу

19 бер 2020

Роз’яснення щодо закону про запобігання виникнення і поширення короновірусу

Колектив ТОВ "Черкасиенергозбут” з розумінням ставиться до проблем населення, пов'язаних з впровадженням карантинних заходів щодо недопущення розповсюдження короновірусу. Товариство підтримує вимоги влади на час дії карантину щодо невідключення споживачів від електропостачання за борги. Але, при цьому, маємо звернути увагу на деякі аспекти законодавства, аби після повернення до нормального ритму життя споживачі не ризикували залишитися без електрики в своїх оселях.

Тож доводимо до Вашого відома, що відповідно до пп. 4 та 5 п.3 розділу І Закону України від 17.03.2020 №530-ІХ на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нарахувати та стягувати неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги та припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. 

Що це означає?
Така заборона не звільняє від відповідальності за борги, а лише відтерміновує вжиття крайніх заходів - відключення від електропостачання. Держава із розумінням ставиться до скрутних умов, в яких багато громадян опинилися через впровадження карантину: підприємства та організації змушені були припинити роботу, а велика частина працівників – піти у відпустки за власний рахунок. У цей час багато родин мінімізують свої витрати, намагаються економити. ТОВ «Черкасиенергозбут» розуміє це прагнення, оскільки наші працівники опинилися у такому самому становищі. Проте економити варто не за рахунок несплати рахунків за спожиту електроенергію, а за рахунок енергозаощадження.

Зверніть увагу!
Тимчасова заборона на стягнення пені та припинення електропостачання за несплату рахунків не означає, що держава дозволяє не платити за електроенергію Отже, попередження про відключення, як і раніше, будуть надсилатись у порядку, встановленому чинним законодавством. А відключення всіх боржників будуть здійснені у повному обсязі відразу після скасування заборони.

Важливим моментом є те, що електропостачальні компанії для того, щоб поставити електроенергію своїм споживачам, спочатку мають цей обсяг електричної енергії закупити на ринку. Якщо споживачі не розраховуватимуться за спожиту електроенергію, електропостачальник не матиме змоги закупити електроенергію на ринку для подальшого забезпечення потреб споживачів.

Тому всім споживачам рекомендуємо і надалі здійснювати своєчасну оплату за спожиту електроенергію. Щоб по завершенню карантину не довелося терміново шукати великі кошти на погашення заборгованості, яка виникла за час прострочення, внаслідок чого може виникнути ризик залишитись без електропостачання.

Тож, будьте обачні. Дотримуйтесь рекомендацій  МОЗ. Споживайте електроенергію відповідально. Намагайтеся заощаджувати та вчасно оплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги.

І головне, зберігайте спокій, дбайте про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!