Пільги та субсидії

08 січ 2019

Пільги та субсидії

Питання-відповідь по пільгах

1. Що таке пільги? – Пільги - це встановлені законодавством або іншими нормативними актами переваги, що надаються особі (або групі осіб) порівняно з іншими громадянами.

2. Хто визначає пільги для сплати за електроенергію? – ТОВ «Черкасиенергозбут» не вирішує, хто має право на пільги. Пільгинадаються згідно діючого законодавства України. Основним законодавчим актом, яким затверджуються повноваження органів державної влади в частині відшкодування витрат підприємствам-постачальниками комунальних послуг по наданню пільг окремим категоріям населення, є Закон України «Про Державний бюджет України», який розробляється кожен рік.

3. Як і де можна оформити пільгу на оплату електроенергії? – Споживач, який має право на встановлені законодавством пільги з оплати спожитої електричної енергії повідомляє у письмовій заяві електропостачальника - ТОВ «Черкасиенергозбут» про своє право на пільгу з посиланням на відповідний законодавчий акт. Пільгова оплата - здійснюється з дня подання споживачем заяви з пакетом підтверджуючих документів.

Документи для оформленняпільги:

1) довідка, про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги;

2) заявана оформлення/переоформлення свого права на пільгу;

3) оригінал та копію документа, що підтверджує право на пільгу;

4) оригінал та копію паспорта пільговика або документа, що його замінює (стор. 1,2 та усі сторінки щодо реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації);

5) оригінал та копію про присвоєння ідентифікаційного коду пільговика;

6) довідкапро склад сім’ї у разі, коли пільга поширюється на членів сім'ї, зареєстрованих за адресою проживания пільговика;

7) довідка-дозвіл уповноваженого органу на оформлення пільги у разі, коли пільгою користуються не за місцем реєстрациї (прописки), а за адресою фактичного проживання;

8) оригінал та копії свідоцтв про народження неповнолітніх членів родини, на яких поширюється пільга;

9) довідка від органів місцевого самоврядування (сільради, ОСББ, СУБ, ЖЕК та ін.) та/або структурного підрозділу з питань соціального захисту населення стосовно обладнання житлового приміщення (будинку) стаціонарною електроплитою, наявності/відсутності централізованого постачання холодної та гарячої води, відсутності газонагрівальних приладів.

Якщо за адресою зареєстровано і проживають декілька осіб,які мають право навстановлені законодавствомпільги з оплати спожитої електричної енергії,потрібно надати документи всіх пільговиків.

Заявник обов'язково повинен мати при собі оригінали документів, для можливості перевірки вірності копії. Копії усіх документів повинні бути чіткими.

У разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Інформація про зазначених осіб подається підприємствам - виробникам/виконавцям житлово-комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Тобто впродовж періоду призначення субсидії – пільга не нараховується.

4. Хто вважається членом сім’ї пільговика? – Відповідно статті 51 Бюджетного кодексу України при наданні пільг та здійсненні видатків з бюджету щодо їх виплати до членів сім'ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним, за умови що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

5. Коли можна починати користуватися пільгою для сплати за електроенергію? – пільги з оплати спожитої електричної енергії надаються з дня подання споживачем заяви та документів для оформлення.

6. Чи повинна енергопостачальна компанія повідомляти мене про відсутність пільги, якщо в попередніх періодах вона була? – Призначення та не призначення пільг здійснюється структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення. Про зміни в законодавстві щодо пільг, споживачі і ТОВ «Черкасиенергозбут» дізнаються з урядової преси.

7. Чи додаються пільги між собою, якщо за адресою зареєстровано декілька пільговиків? – У разі коли декілька членів однієї родини, мають право на пільги, пільга надається тільки одному з членів родини. Особа яка має декілька пільг, може обрати лише одну, більшу за розміром пільгу.

8. Чи переносяться невикористані пільгові кВт.год за попередні періоди на наступний місяць? – Якщо споживач в розрахунковому періоді не в повному обсязі використав спожиті пільгові кВт.год, то залишок не переноситься і не додається до спожитих пільгових кВт.год у наступному періоді.

9. Як діяти у випадку зміни місця проживання пільговика? – Якщо пільговик змінює місце проживання, йому необхідно повідомити про це ТОВ «Черкасиенергозбут». Для цього потрібно звернутися до ТОВ «Черкасиенергозбут» та переоформити пільги за новим місцем прописки.

 

Обсяги пільгового споживання електроенергії

 

Визначення обсягів пільгового споживання електроенергії здійснюється на основі Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» від 06.08.2014 №409 (із змінами, внесеними Постановою КМУ від 24 жовтня 2018 року № 876). Дана Постанова встановлює такі соціальні нормативи:

1. Соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком для централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії - 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

2. Соціальні нормативи, в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком:

- у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення - 30 кВт·год на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період, з урахуванням коригуючого коефіцієнта: 1-2 поверхові будівлі – 1,091, будівлі на 3 і більше поверхів – 0,795;

- для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, опалювальний період для надання пільг та субсидій установлюється з 16 жовтня до 15 квітня включно;

- за наявності окремого обліку споживання електроенергії за періодами часу соціальний норматив використання електричної енергії розподіляється таким чином:

за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу: 67 відсотків об'єму спожитої електроенергії за тарифом в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години) та 33 відсотки об'єму спожитої електроенергії за тарифом в інші години доби;

за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу: 21 відсоток об'єму спожитої електроенергії за тарифом в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години), 33 відсотки об'єму спожитої електроенергії за тарифом у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години) і 46 відсотків об'єму спожитої електроенергії за тарифом в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);

- для користування послугами з електропостачання (з 1 січня 2018 р.) у житлових приміщеннях (будинках):

у житлових приміщеннях (будинках), крім тих, що зазначені нижче, - 70 кВт·год на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВт·год на місяць;

обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води - 110 кВт·год на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·год на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 230 кВт·год на місяць;

обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води - 130 кВт·год на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·год на місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 250 кВт·год на місяць;

не обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів - 100 кВт·год на місяць на сім'ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·годна місяць на кожного іншого члена сім'ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 220 кВт·год на місяць;

у селах і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, - 30 кВт·год на місяць на одну особу.

 

Питання-відповідь по субсидіях

1. Що таке субсидія?Субсидія - це адресна безготівкова допомога держави сім’ям для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік допомога готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

2. Хто призначає субсидії? Відповідно до «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (із змінами і доповненнями) призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.

3. Чи зобов’язані споживачі сплачувати суму обов’язкової плати при наявності переплати по субсидії? – Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов'язані щомісяця сплачувати обов'язкову частку платежу. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов'язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума житлової субсидії, яка не використана домогосподарством внаслідок економії, зараховується виконавцем комунальної послуги на наступні розрахункові періоди протягом сезону, в якому призначено житлову субсидію, як оплата таких послуг.

4. Чи можуть не призначити субсидію за несплату? – Так, згідно пункту 6 Постанови КМУ від 21.10.2015 №848 (із змінами, внесеними постановою КМУ від 17.10.2018 №841) Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії;

структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію у попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов'язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

5. До відома споживачів - У разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Інформація про зазначених осіб подається підприємствам - виробникам/виконавцям житлово-комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Тобто впродовж періоду призначення субсидії – пільга не нараховується.

 

 Бланк заяви на оформлення пільги з оплати електричної енергії