Польський досвід розвитку біржового ринку електричної енергії вивчали черкаські енергетики

08 лют 2019

Польський досвід розвитку біржового ринку електричної енергії вивчали черкаські енергетики

     6 лютого 2019 року на запрошення Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, керівництво ТОВ «Черкасиенергозбут» взяло участь у семінарі «Досвід Польщі з розвитку біржового ринку електричної енергії та його застосування в Україні».

Роботу семінару відкрив державний секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Максим Немчинов. Він подякував представникам польської біржі- TGE (TowarowaGieldaEnergii) та клірингової організації біржі - IRGIT (IzbaRozliczeniowaGield) за бажання поділитись досвідом становлення та розвитку біржового ринку в Польщі.

     - Польща є однією з країн, яка допомагає Україні в її євроінтеграційних прагненнях, - підкреслив Максим Немчинов.

Також державний секретар наголосив, що Завершення імплементації Третього енергетичного пакета дозволить створити умови для реформування ринку електроенергії, відповідно до енергетичного законодавства ЄС, що також передбачено Першим етапом Енергетичної стратегії до 2020 року.

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» 1 січня 2019 року в Україні розпочався перший етап державної реформи ринку електроенергії - запроваджено роздрібний ринок електричної енергії. А втілення повномасштабного ринку електроенергії планується з 1 липня 2019 року.

    Роботу семінару висвітлено на офіційному сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Цитуємо:

«Модель ринку, яка створюється Україною, є базовою для європейського енергетичного простору та засновується на низці сегментів, а саме: ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку (фактично ці сегменти і можна назвати біржою електроенергії), ринок двосторонніх договорів та балансуючому ринку, ринку допоміжних послуг», - зазначив Максим Немчинов. Державний секретар відзначив, що на етапі запровадження роздрібного ринку дуже важливим є налагодження механізмів передачі даних та роботи в тестовому режимі на відповідних сегментах, врахування отриманого досвіду при запроваджені повномасштабного нового ринку електричної енергії з 1 липня 2019. Польща - це країна, яка успішно провела реформу ринку електричної енергії, тому досвід польських колег є дуже корисним, зокрема в частині - запровадження конкурентного ринку електричної енергії, становлення та розвитку біржового ринку електричної енергії в Польщі та ролі такого інституту як енергетична біржа у реформуванні ринку електричної енергії Польщі та ЄС, значення біржових продуктів у ціноутворенні для роздрібного ринку електроенергії та кінцевих споживачів, - підкреслив МаксимНемчинов і вказав наважливість обміну досвідом. Зважаючи на близькі вихідні умови перед початком реформування ринку електричної енергії, така співпраця та отримання досвіду польських колег дозволить мінімізувати ризики запровадження конкурентної моделі ринку електричної енергії в України. Польські колеги представили презентацію та ознайомили з деталями функціонування біржового ринку електричної енергії у Польщі».

   Після змістовної презентації відбулась конструктивна дискусія щодо можливості застосування в Україні польської моделі в цілому, або деяких її складових. Учасники семінару охоче обмінювались думками щодо використання польського досвіду при розбудові конкурентної моделі ринку електричної енергії.