В Україні готуються до запровадження «зелених» облігацій

01 бер 2019

В Україні готуються до запровадження «зелених» облігацій

Десять років тому розвинені країні світу започаткували новий інструмент залучення інвестицій на втілення проектів, що стосуються відновлювальної енергетики. Нині він відомий під назвою «зелені облігації». З моменту появи «зелених» облігацій, їх обсяг у світі зріс майже в 1000 разів (!).

Нині перспективи запровадження «зелених облігацій» в Україні – предмет підвищеної уваги влади і міжнародних організацій та фінансових установ. 
Як повідомив офіційний сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, нещодавно відбулась зустріч Голови Держенергоефективності Сергія Савчука з представниками GIZ, ПРООН, IFC, банків, інвестиційних компаній. У її ході було обговорено законодавчі зміни для запровадження «зелених» облігацій в Україні. 
Нині це одна із вимог часу. Адже у світі помітно тенденцію до стрімкого зростання популярності «зелених облігацій».
«За даними міжнародної організації «Сlimate Bonds Initiative», загальний обсяг розміщення "зелених” облігацій в cвіті у 2018 р. сягнув вже 389 млрд доларів. Це у 2,4 рази більше, ніж у 2017 р. і майже в 1000 разів більше, ніж 10 років тому.
Увагу до цього інструменту приділяють центральні банки Великої двадцятки (G20), Європейська Комісія, Світовий банк, IFC, ЄБРР, ЄІБ, ОЕСР тощо.
При цьому майже 2/3 коштів, залучених від випуску зелених облігацій, спрямовується на:
   - відновлювану енергетику - 43%;
   - енергоефективність - 24%.
З огляду на вищезазначене,  запровадження ринку зелених облігацій в Україні може стати ефективним інструментом:
   -здешевлення фінансових ресурсів на «зелені» проекти;
   - мультиплікатора залучення інвестицій, оскільки «зелені облігації» можуть бути випущені багатьма суб’єктами (уряд, муніципалітети, банки, міжнародні фінансові організації, спеціалізовані фонди тощо).
   Так, Держенергоефективності спільно з проектом GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку вже розроблено законодавчі норми, які утворюють правові засади для емісії зелених облігацій в Україні.
   Ці норми включено до законопроекту № 9035 від 03.09.2018 щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.
   Наразі учасники наради спільно з міжнародними проектами дійшли згоди щодо необхідності розробити план заходів із стимулами для запровадження ринку зелених облігацій в Україні, який відповідатиме міжнародним практикам» - йдеться у повідомленні (стилістику і орфографію). 
 
Довідка:
   «Зелені облігації» - боргові інструменти для залучення коштів на проекти розвитку відновлювальної енергетики, енергоефективності та екологічно чистого транспорту. 
     Історія цих цінних паперів почалася в 2007 році, коли перші бонди випустили Всесвітній банк і Європейський інвестиційний банк.
Сьогодні використовуються кілька типів таких паперів, які передбачають отримання облігаційного доходу, пов'язаного з генеруванням грошового потоку від реалізації проекту, що фінансується як з правом регресу до емітента, так і без нього.