Боржників «гасять»:  тим, хто не платить за електроенергію, відключають електропостачання

10 травня 2019

Боржників «гасять»: тим, хто не платить за електроенергію, відключають електропостачання

   Під загрозою відключення від електропостачання опинились 2 тисячі 100 побутових і майже 170 юридичних споживачів.
  На Черкащині йде кампанія по відключенню від електропостачання споживачів, які не розрахувались за спожиту електроенергію. Вона триває з квітня. Як і попереджало ТОВ «Черкасиенергозбут», ті споживачі, які безвідповідально ставитимуться до питання своєчасного розрахунку за спожиту електричну енергію, муситимуть обходитись без світла. 
   Всього за період від початку кампанії, «темні» часи настали для трьохсот побутових та 14 юридичних споживачів. Значна частина боржників заходи впливу електропостачальної кампанії сприйняли правильно, і поспішили погасити борг за спожиту електроенергію. Після проведення розрахунку за спожиту електроенергію електропостачання відновили близько 125 споживачам
   Проте, ця тактика, на жаль, вплинула не на всіх боржників. Досі без світла залишається близько 180 споживачів, сім з яких юридичні.
 Оскільки ще є чимало споживачів, які не розрахувались перед ТОВ «Черкасиенергозбут», то незабаром у таборі «печерних» жителів буде поповнення. Нині під загрозою відключення електропостачання перебувають понад 2 тисячі 100 побутових і майже 170 юридичних споживачів.
Нагадуємо, що відновити електропостачання буде можливо лише за умови повної сплати заборгованості. Окрім цього, роботи з припинення  та відновлення електропостачання є платними і орієнтовно становлять: на лічильнику (квартира) – від 350 грн; на опорі (приватний будинок) – від 1500 грн до 4000 грн. Таким чином, доцільно своєчасно розрахуватися за спожиту електричну енергію та не нести додаткові витрати за припинення/відновлення електропостачання.
 Серед боржників є і тальнівське водопостачальне підприємство КП «Водоканал». На даний час його борг за спожиту електричну енергію перед ТОВ «Черкасиенергозбут» складає понад 195 тисяч гривень. Через цю причину електропостачальна компанія змушена була обмежити «Водоканалу» постачання електроенергії. Те, що відбулось з КП «Водоканал» наглядно демонструє неприємну ситуацію, коли безвідповідальність керівників призвела до погіршення побутових умов жителів Тального.  
***
   Жорстку позицію Товариства щодо боржників диктує нова модель ринку електричної енергії, яка запрацювала відповідно до реформи, що відбувається у енергетичній галузі України.
   З початку цього року вступив у силу закон про ринок електричної енергії. Згідно з його вимогами кожний постачальник електричної енергії, яким власне і є ТОВ «Черкасиенергозбут», не тільки оптом купує електричну енергію у ДП «Енергоринок», але й зобов’язаний заплатити наперед за весь обсяг купованої електроенергії. Якщо постачальна компанія цього не зробить, вона не отримає заявлений обсяг електроенергії, необхідний для задоволення потреб споживачів. А це може призвести до ще більш негативних наслідків, адже без електропостачання, з вини боржників, можуть залишитись цілі регіони України.