1 липня запроваджено новий ринок електроенергії. Що змінилось?

31 лип 2019

1 липня запроваджено новий ринок електроенергії. Що змінилось?

   Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», який набув чинності 1 січня 2019 року на ринку електричної енергії відбулись значні зміни.
  Про них йде мова у публікації, що її підготували фахівців ТОВ «Черкасиенергозбут». 
   Після запровадження нового ринку 1 липня, модель ринку, і ціноутворення знову змінились.
   До 1 липня було
  З нового року на  ринку електричної енергії постали нові учасники. Це Оператори системи розподілу (ОСР), які є власниками розподільчих мереж і електропостачальні компанії. На Черкащині ОСР – ПАТ «Черкасиобленерго». Електропостачальні компанії – підприємства, що здійснюють продаж електроенергії за договором постачання електричної енергії побутовим та юридичним споживачам. У Черкаській області є кілька таких підприємств, серед яких і ТОВ «Черкасиенергозбут». Окрім того, вказане Товариство – єдиний в області Постачальник універсальної послуги. Тобто, населенню електричну енергію постачає виключно ця компанія.
Виробництвом електричної енергії в Україні займаються генеруючи компанії. А оптовим покупцем і продавцем електроенергії, що була вироблена в Україні є «ДП Енергоринок». Це підприємство купує електричну енергію вироблену об’єктами генерації і продає її електропостачальним компаніям, Операторам системи постачання (ОСП), Операторам системи розподілу (ОСР) та юридичним споживачам які мають ліцензію на постачання електричної енергії і є членами оптового ринку електричної енергії (ОРЕ).
Електропостачальні компанії, відповідно, займаються постачанням електричної енергії  для фізичних та юридичних споживачів.
Поки що право вільно обирати постачальника електричної енергії надана лише  юридичним споживачам. 
Функція передачі та розподілу електричної енергії – компетенція, відповідно, Операторів системи постачання (ОСП) та Операторів системи розподілу (ОСР), якими є обленерго. Кожне обленерго розподіляє електричну енергію споживачам, електроустановки яких знаходяться в межах території його діяльності.
Ціни на постачання електричної енергії населенню та малим непобутовим споживачам встановлюються державним Регулятором – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП) згідно затвердженою нею методикою.
   Стало
  З 1 липня купівля-продаж електроенергії здійснюється на декількох платформах. Це ринок на добу наперед (РДН), внутрішньодобовий ринок (ВДР), ринок двосторонніх договорів (РДД) та балансуючий ринок (БР). 
  Далі детально.
  РДД: Частина виробленої електричної енергії ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» реалізується на аукціонах з продажу електроенергії за допомогою платформи «Українська енергетична біржа». Обсяги, які купуються на РДД продаються населенню за цінами встановленими НКРЕКП. Крім того, взаємовідносини між виробниками та споживачами або енергопостачальниками здійснюються за допомогою прямих договорів. Дані щодо об’ємів, що купуються/продаються за прямими договорами, завантажуються на платформу MMS (MARKET MANAGEMENT  SYSTEM) для обліку виробленої/спожитої електричної енергії.
  РДН: купівля-продаж електричної енергії для юридичних споживачів на наступну добу за вільними цінами.
  ВДР: купівля-продаж електричної енергії відбувається за декілька годин до її споживання. Робота з РДН та ВДР здійснюється за допомогою платформи XМ/TRADE.
  БР – останній сегмент ринку. На ньому купується та продається електрична енергія яку спожили споживачі але яка не була попередньо замовлена та куплена.  
  «ДП Енергоринок» буде виконувати функцію оператора ринку та не матиме змоги продавати або купувати електроенергію.