Поляк вчив черкаських енергетиків як побудувати ефективну роботу на ринку електроенергії

01 сер 2019

Поляк вчив черкаських енергетиків як побудувати ефективну роботу на ринку електроенергії

   Унікальний семінар-тренінг для своїх працівників нещодавно провело ТОВ «Черкасиенергозбут». Мета – підвищення ефективності роботи фахівців Товариства в умовах дії нової моделі ринку електричної енергії та загалом зміцнення конкурентоздатності компанії.
Семінар-тренінг присвячено таким темам як концепція роботи на форвардному ринку, ринку двосторонніх договорів, ринку на добу наперед і балансуючого ринку, та методів їхньої роботи, ціноутворення на ринках, продаж електроенергії трейдинговою компанією, використання профілів на балансуючому ринку для покупки і визначення цін постачальників універсальної послуги для клієнтів-фізичних осіб, тощо.
 Консультантом-тренером по питаннях функціонування енергоринку України виступив Кшиштоф Рогульський – генеральний директор консалтингової компанії «Дорадзтво Господарче»(Польша), польський експерт з великим досвідом роботи з трансформації енергетичного сектору, лібералізації та дерегуляції ринку електроенергії, здійснення реформ на енергетичному ринку. У активі пана Рогульського запуск енергоринків у кількох європейських країнах, першою з яких була рідна Польща. Серед них Казахстан, Угорщина, Чехія, Словаччина, і, зрештою, Україна, де польський експерт консультував Міністерство енергетики та вугільної промисловості України у сенсі впровадження нової, європейської моделі ринку електричної енергії. Приємно, що Кшиштоф Рогульський не лише навчав працівників ТОВ «Черкасиенергозбут» правильно та оперативно діяти в умовах нового ринку, але й погодився і у подальшому бути консультантом Товариства.
   Спілкування з паном Рогульським було неймовірно корисним для працівників компанії. Адже вони прослухали курс лекцій експерта міжнародного рівня, почули низку практичних порад та безпосередньо розбирались у тих чи інших ситуаціях, взятих з практики та отримали чіткі й детальні відповіді на питання, які виникають в умовах функціонування нової моделі ринку електричної енергії.
   Пропонуємо увазі читачів деякі з них.  
 - Які Ваші прогнози відносно подальшого розвитку подій на українському ринку?
 - Сьогодні на енергоринку України працює більше 1,5 тисячі постачальників електроенергії, частина з яких має лише одного потужного постачальника. Але часто такі постачальники не підготовлені до роботи на новому ринку, а тому виникають величезні проблеми. На приклад, постачальник уклав договір з клієнтом, купив для цього визначений об’єм електроенергії, але на закупівлю наступного траншу на форвардному ринку на «на добу наперед» у нього не вистачило коштів. Правила ринку зобов’язують робити 100% передоплати – але у першу чергу після запуску ринку постачальники звільнені від такого зобов’язання. Значить, платити за товар потрібно зразу попередньо,  тоді як реалізація закупленої електроенергії буде відбуватись упродовж наступних 30 днів. А, відповідно, у постачальника має бути велика фінансова ліквідність. Звичайно, протягом місяця постачальник продасть з маржою закуплений на ринку товар, а значить, отримає свій прибуток, але у нього має бути фінансовий ресурс на 40 днів. Крім 30 днів ще додатково 10 днів необхідно витратити на роботу з клієнтами – на оформлення, друк, доставку клієнтам платіжок і т.п., щоб забезпечити постачання електроенергії. Часто буває так, що постачальник неправильно закуповує електроенергію, неправильно розраховує свої фінансові ресурси, а закінчується це банкрутством. Так було і в Польщі і в інших європейських країнах: протягом першого кварталу багато постачальників збанкрутували.
 - Чи було для Вас несподіванкою, що у перший день запуску нового ринку ціна на електроенергію теплових електростанцій впала на 25%? Чому так сталось?
  - Ні, ми зі своїми консультантами прораховували ціну і постійно говорили, що вона стовідсотково впаде на ринку «на добу наперед», адже в Україні є профіцит електроенергії – він складає 36 % (виробництво перевищує попит на 36 %). Ми знали, що з початку ціна упаде, а потім буде коливатись вгору-вниз і так буде приблизно три місяці.
 - Як взагалі, на Вашу думку, впровадження нової моделі ринку електричної енергії вплине на ціни на електроенергію?
- Ринок обмежить ріст цін. Тому що реально було так, як ми запускали його у Польщі. Були спроби генерації подавати високі заявки, але не було бажаючих купити. Розумієте? Продавалась електроенергія найдешевша – ніхто не хотів купувати дорогу, всі хотіли купувати дешеву.