Створення балансуючих потужностей - перспективний напрям для інвестицій в електроенергетику України

15 бер 2019

Створення балансуючих потужностей - перспективний напрям для інвестицій в електроенергетику України

   Про це зазначила генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець під час  робочої зустрічі  з представниками Європейсько-українського енергетичного агентства (EUEA). Зустріч була ініційована EUEA за участі представників компаній, що інвестують в галузь відновлюваної енергетики, для обговорення проблемних питання інтеграції ВДЕ в електроенергетичну систему України, а також – щодо залучення бізнесу до їх успішного вирішення.
   
   Як повідомив сайт Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, у зустрічі взяли участь  Магнус Йохансен, представник компанії «Scatec Solar»,Тетяна Коваленко, представник компанії «INDIAN SOLAR LLC», Максим Лебедєв, представник компанії «GOLAW», Михайло Чулков, представник компанії «EuroCape Ukraine 1, LLC», Олександр Кудін, представник компанії «Avenston» Олександр Босак, представник компанії «Acciona», Юрій Кубрушко, представник компанії «IMEPOWER», Юлія Печена, представник компанії «IMEPOWER», Олександра Гуменюк, директор EUEA, Ольга Романченко, аналітик EUEA. Українську сторону представляли Ольга Буславець, генеральний директор Директорату енергетичних ринків, Олександр Мартинюк, керівник Експертної групи з розвитку відновлюваних джерел енергії.
 
 Ольга Буславець поінформувала про роботу Міненерговугілля над законопроектом 8449-д, яким передбачено запровадження конкурентної аукціонної моделі підтримки відновлюваної енергетики. Зазначений законопроект підтримано Комітетом ПЕК ВРУ та рекомендовано до схвалення Верховною Радою України.
 
   На жаль, не всі пропозиції Міненерговугілля, критично важливі для сталого розвитку галузі, були відображені в доопрацьованому варіанті законопроекту. Тому Міністерство підготувало низку відповідних норм і уточнень, що були передані до Кабінету Міністрів України та народним депутатам. Йдеться, насамперед, про раціональний розвиток малої, роззосередженої генерації споживачів, що використовують сонячну та вітрову енергію, виключення побутових/промислових відходів із категорії альтернативних (відновлюваних) джерел енергії, забезпечення необхідної гнучкості моделі підтримки при організації та проведенні аукціонів, пришвидшення відповідальності за небаланс фактичного та прогнозного графіка відпуску електричної енергії СЕС і ВЕС, що у підсумку дозволить знизити вартість «зеленої» електроенергії для споживачів та збільшити частку ВДЕ в енергосистемі України.
 
  Ольга Буславець загострила увагу учасників зустрічі на ключовій технічній проблемі інтеграції ВДЕ до ОЕС України - браку маневрених потужностей для балансування змінної генерації СЕС і ВЕС. А також окреслила шляхи її розв’язання. Йшлося про необхідність залучення інвестицій в сектор високоманеврової генерації - як на ринкових умовах, так і в рамках майбутньої конкурсної процедури на будівництво генеруючих потужностей, порядок проведення якої наразі розробляється Міненерговугілля. Це можуть бути малі модульні електростанції, газопоршневі генеруючі установки, які успішно впроваджуються в інших країнах. А також, альтернативні засоби посилення балансової надійності ОЕС, зокрема, - системи керування попитом, накопичувачі електроенергії (energy storage), більш точні прогнозні моделі виробництва електроенергії СЕС і ВЕС.
 
   Було підкреслено, що для зменшення технологічних втрат електроенергії в мережі та посилення можливості енергосистеми до інтеграції об’єктів ВДЕ, при їх будівництві необхідно враховувати параметри системи передачі/розподілу та регіональний баланс виробництва і споживання електроенергії. Зокрема, важливо  не допускати надмірної концентрації ВЕС і СЕС в енергопрофіцитних регіонах з обмеженими можливостями транзиту надлишкової потужності.
 
  Ольга Буславець наголосила, що забезпечення балансової надійності ОЕС України в умовах зростання частки ВДЕ є ключовим викликом на шляху інтеграції енергосистеми України до європейської мережі ENTSO-E. І вирішення цього питання можливе лише спільними зусиллями всіх учасників енергоринку та відповідальним, прагматичним підходом до нової моделі підтримки ВДЕ.
 
   З боку EUEA було відзначено високу якість аналітичних матеріалів і пропозицій Міненерговугілля в частині підтримки ВДЕ, а також – системний підхід фахівців Директорату енергетичних ринків до вирішення проблемних питань сталого розвитку електроенергетичного комплексу України. Було наголошено, що EUEA підтримує законопроект 8449-д  та цінує зусилля,  докладені Міністерством при його підготовці.
 
   За підсумками зустрічі сторони домовилися, що EUEA разом з інвесторами опрацює пропозиції  Міненерговугілля щодо підтримки відновлювазної енергетики та розвитку балансуючих потужностей в Україні.
 
   У зустрічі взяли участь  Магнус Йохансен, представник компанії «Scatec Solar»,Тетяна Коваленко, представник компанії «INDIAN SOLAR LLC», Максим Лебедєв, представник компанії «GOLAW», Михайло Чулков, представник компанії «EuroCape Ukraine 1, LLC», Олександр Кудін, представник компанії «Avenston» Олександр Босак, представник компанії «Acciona», Юрій Кубрушко, представник компанії «IMEPOWER», Юлія Печена, представник компанії «IMEPOWER», Олександра Гуменюк, директор EUEA, Ольга Романченко, аналітик EUEA.
 
  Українську сторону представляли Ольга Буславець, генеральний директор Директорату енергетичних ринків, Олександр Мартинюк, керівник Експертної групи з розвитку відновлюваних джерел енергії.
 
   Довідково:
   EUEA – відкрита неприбуткова організація, що об’єднує ключових учасників ринку електроенергії включно з ВДЕ в незалежну експертну мережу. Компанії - учасники Агенства володіють загальним портфелем активів у розмірі 1,5 ГВт встановленої потужності лише в Україні. Діяльність EUEA спрямована на  сприяння ефективному діалогу між всіма зацікавленими сторонами та  впровадження кращих технологічних та фінансових практик світу в сфері електроенергетики, в тому числі – відновлювальної.

Детальніше: http://euea-energyagency.org/uk/