У Черкасах будуть реалізовувати перший ЕСКО-проект

02 кві 2019

У Черкасах будуть реалізовувати перший ЕСКО-проект

   У Головному управлінні статистики Черкаської області збираються модернізувати систему опалення. Це перший в Черкасах ЕСКО-проект, ініційований Держстатом у рамках співпраці з Держенергоефективності у сфері енергосервісу.
 
   На 800 тис. грн. планують модернізувати системи опалення у будівлі  Головного управління статистики Черкаської області. Економія енергоспоживання має скласти 15%.
 
  Як повідомив сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, контракт на модернізацію систем опалення приміщення Головного управління статистики Черкаської області – це перший ЕСКО-проект, ініційований Держстатом у рамках співпраці з Держенергоефективності у сфері енергосервісу.
«Тож, закликаю місцеву владу та інвесторів вже сьогодні співпрацювати та утеплювати школи, дитсадки, лікарні за ЕСКО-механізмом!», - підкреслив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Детально за посиланням http://saee.gov.ua/uk/news/2861
 
  Що таке ЕСКО-механізм Сергій Савчук пояснив ще рік тому, відкриваючи IV Форум енергоефективного партнерства у Києві 27 квітня 2018 року. ДИВ: 
 
   «Завдяки законодавчим змінам ми дали можливість утеплювати бюджетні установи за ЕСКО-механізмом, тобто за кошти приватних інвесторів. Йдеться про ринок обсягом від 4 до 8 млрд євро. У цьому секторі можуть працювати сотні компаній. Це, у свою чергу, сприятиме підвищенню конкуренції та якості впровадження енергоефективних заходів», - наголосив очільник Держенергоефективності.
   
   Крім того, на його думку ЕСКО – це не лише спосіб підвищити рівень енергоефективності у бюджетній сфері, а чималий поштовх для активізації бізнесу, створення десятків нових робочих місць і пожвавлення економіки загалом. Адже енергосервіс створює попит на енергоефективне обладнання, будівельні і теплоізоляційні матеріали, прилади обліку електроенергії, тепла, води тощо, а також на послуги із впровадження заходів з енергозбереження.