Що таке «Універсальна послуга»

03 кві 2019

Що таке «Універсальна послуга»

   Продовжуємо публікувати тексти роликів, які з метою якнайповнішого інформування населення про зміни на ринку електричної енергії та права споживачів підготувала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, Регулятор). Задля кращого сприйняття ролики виготовлено у мультимедійному форматі. Всього виготовлено 9 роликів, і всі вони опубліковані на каналі Youtube.
   Про те, що така універсальна послуга і якими вигодами можуть скористатись споживачі розповідає мультимедійний ролик з назвою: «Урегулювання відносин і розрахунки з побутовими та малими непобутовими споживачами»
 
   «Електрична енергія присутня у Вашому помешканні завдяки двом видам діяльності – розподілу та постачанню. У результаті реформи ці види діяльності мають здійснювати різні суб’єкти. Розподіл – це якість,надійність, безперебійність електричної енергії. Постачання – це комерційний продаж електричної енергії. Розподіл  залишається у стані природної монополії. Споживачі отримують право вільно обирати постачальника електричної енергії. Оплата послуг з розподілу здійснюється споживачем за його вибором: напряму оператору системи розподілу або через постачальника (відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції). Побутові та малі не побутові споживачі мають право на універсальну послугу. У разі обрання універсального постачальника плата послуг за розподіл здійснюється через такого постачальника. Універсальна послуга – це регульований стабільний тариф та забезпечення оплати розподілу постачальником, а також виконання ним спеціальних обов’язків на ринку (постачання населенню, пільговим категоріям, викуп за «зеленим» тарифом тощо). Побутові та малі не побутові споживачі під час укладення договору обирають для себе найбільш вигідну комерційну пропозицію, та зазначають її у заяві-приєднанні до умов договору. З комерційними пропозиціями постачальників за вільними цінами споживачі зможуть ознайомитись на їх веб-сайтах та веб-сайті Регулятора. Більше інформації на сайті www.nerc.gov.ua». Регулюємо енергетику майбутнього», - йдеться у ролику.