204 жителі Черкащини використовують у домогосподарствах сонячні електростанції і продають електроенергію

19 кві 2019

204 жителі Черкащини використовують у домогосподарствах сонячні електростанції і продають електроенергію

   Все більше і більше зростає інтерес жителів Черкащини до домашніх сонячних електростанцій. Фахівці галузі енергетики вже зафіксували стійку тенденцію до збільшення в області кількості домогосподарств де встановили сонячні електростанції. Підприємливі жителі краю зрозуміли у чому вигода від подібних капіталовкладень. Адже вони не лише мають змогу забезпечувати потреби власних домогосподарств у електроенергії, а ще й можуть непогано заробляти, продаючи вироблену електроенергію державі. 
  Даній темі увагу приділяють і місцеві ЗМІ, які залюбки оприлюднюють і офіційну статистику щодо кількості таких домогосподарств у області, яку їм надає прес-служба ТОВ «Черкасиенергозбут».
 За інформацією відділу по роботі з побутовими споживачами ТОВ «Черкасиенергозбут», станом на кінець лютого 2019 року на території Черкаської області було 193 споживачі, які мають у власних домогосподарствах установки для генерації електроенергії з енергії Сонця. Протягом березня таких споживачів стало більше на одинадцять осіб, тож їх кількість станом на березень 2019 року склала 204 особи. 
  Про те наскільки вигідно встановлювати сонячні панелі, а також  про те, як зростає попит українських родин на «чисту» енергію не так давно повідомляв інтернет-портал ТОВ «Черкасиенергозбут».
  У публікації були використані дані, оприлюднені в інтерв’ю Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука, яке він дав Громадському телебаченню. А тоді він розповів, що у 2014 р. лише близько 20 домогосподарств у всій країні мали сонячні електростанції. Однак станом на кінець 2018 р. кількість таких родин зросла майже до 7 тисяч 500. При цьому, більшу частину таких сонячних електростанцій (СЕС), а саме – близько 4500 станцій, встановлено у 2018 році.
 «Завдяки власній СЕС родина самостійно забезпечує потреби в електроенергії, заощаджує свій бюджет та ще й заробляє, реалізуючи надлишок енергії в мережу», - наголосив в інтерв’ю Сергій Савчук.
 Здобутки та плани розвитку сонячної енергетики в Україні обговорили із гравцями ринку на 8-ій Міжнародній конференції і виставці сонячної енергетики в Центральній та Східній Європі «CISOLAR 2019», яка відбулась 17 березня.
Про це повідомив сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.
  Досягнення та перспективи розвитку «зеленої» енергетики в Україні, зокрема сонячної енергетики окреслив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Як він пояснив, завдяки ефективному законодавству за останні 5 років у відновлювану електроенергетику інвестовано близько 2 млрд євро.
   «Так, на сьогодні в Україні вже працює понад 3000 МВт потужностей, що генерують електроенергію з відновлюваних джерел. З них понад 2200 МВт (71%) – це сонячні електростанції, - повідомив Сергій Савчук. - Тільки за I квартал 2019 р. введено в експлуатацію понад 860 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, більшість з яких – це майже 700 МВт СЕС».
   Зважаючи на активність розвитку сонячної енергетики, у ц.р. вітчизняна компанія  «KNESS» відкрила перший найбільший в Україні завод із виробництва сонячних панелей. Потужністю першої черги підприємства – 200 МВт у рік.
   Окрім сприятливих законодавчих умов, на ринку також активно працюють банки та міжнародні фінансові організації. До прикладу, із початку роботи спільної з IFC програми еко-банкінгу в 2016 р. Укргазбанк надав понад 520 млн євро кредитів для 146 проектів загальною потужністю майже 1000 МВт. Переважна частина проектів – це сонячні та вітрові станції. Все це доводить високу зацікавленість інвесторів в українському ринку та готовність впроваджувати нові проекти.
   Прогнозуючи розвиток цієї сфери, вже сьогодні важливо якнайшвидше прийняти законопроект від 05.12.2018 № 8449-д щодо переходу на прозору конкурентну систему аукціонів. Прийняття законопроекту дозволить:
   - встановити справедливу ринкову ціну на «зелену» електроенергію;
   - створити прозору конкуренцію на ринку;
   - врегулювати планування бюджету;
   - надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів.
   Також законопроектом вже передбачено необхідність розробки стимулів для розвитку електроакумуляції в Україні.
   Встановлення електроакумулюючих систем дозволить:
балансувати енергосистему, у т.ч. покривати пікові навантаження;
уникнути запуску додаткових блоків теплових електростанцій, що працюють на вугіллі.
  «Тож нова система аукціонів разом із механізмом стимулювання інвестування в електроакумулюючі системи дозволять забезпечити прозорий конкурентний розвиток відновлюваної енергетики», - повідомив Сергій Савчук.