Як захистити дітей від ураження електричним струмом?  Поради фахівця з охорони праці

22 лип 2019

Як захистити дітей від ураження електричним струмом? Поради фахівця з охорони праці

   Сьогодні годі уявити життя без електричної енергії. За останні сто років електроенергія докорінно змінила наш світ і підкорила всі сфери життя.  
Проте, варто пам’ятати, що електроенергія - це благо цивілізації, якщо нею користуватися обережно. 
Середина літа. Шкільні канікули у розпалі. І чи не найбільше у цей період у зоні ризику опиняються діти, які шукають розваг на вулиці або просто знаходяться поза батьківською увагою.
Шановні батьки! Регулярно говоріть з дітьми про небезпеку ураження електричним струмом. Постійно нагадуйте їм правила користування електроприладами та норм поведінки поблизу енергетичного обладнання, і що важливо, самі завжди їх дотримуйтеся, радить провідний інженер з охорони праці ТОВ «Черкасиенергозбут» Володимир Литвин. Адже, на його думку, це допоможе вберегти життя і здоров’я дітей.
Діти повинні знати, що ЗАБОРОНЕНО підніматись на опори ліній електропередачі, відчиняти і проникати в приміщення електроустановок, втручатися в їхню роботу.
   Знайдіть час, щоб пояснити дітям, що треба робити, якщо вони помітили обірвані проводи лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій, або побачили як сторонні особи проникають в приміщення електроустановок чи піднімаються на опори повітряних ліній. Діти ПОВИННІ ЗНАТИ, що у таких випадках необхідно терміново повідомити дорослих. А дорослі мають негайно передати цю інформацію у район електричних мереж!
ПАМ’ЯТАЙТЕ, у разі обриву проводів ліній електропередачі будь-якої напруги, НЕ МОЖНА наближатись до них ближче, ніж на 8 метрів, адже це НЕБЕЗПЕЧНО. 
   Якщо з тих чи інших причин людина опинилась ближче, ніж на 8 метрів до обірваного проводу, необхідно відходити на безпечну відстань, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одну від одної.
   НЕ МОЖНА рибалити, запускати повітряних зміїв, вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами повітряних ліній.  Адже це може призвести до смертельного ураження електричним струмом. 
НЕ ДОЗВОЛЯЙТЕ ДІТЯМ гратися з електроприладами, вимикачами, розетками, розпалювати вогнища та взагалі проводити ігри поблизу ліній електропередач, трансформаторних пунктів тощо. Проводьте виховну роботу на тему небезпеки ураження електричним струмом та майте на увазі, що будь-яке самовільне втручання в роботу електроустановок може бути смертельно небезпечним!!!
   Пам’ятайте!
   У разі виявлення обірваного проводу лінії електропередачі, відчинених дверей електроустановки треба терміново повідомити у ПАТ «Черкасиобленерго» за цілодобовим телефоном кол-центру (0472) 33-87-87, або у диспетчерські служби районів електричних мереж, а при необхідності викликати службу порятунку – 101 чи швидку медичну допомогу – 103. Далі слід якнайшвидше організувати охорону місця і обмежити доступ сторонніх осіб до обірваного проводу, пошкодженого електрообладнання до приїзду оперативно-виїзної бригади ПАТ «Черкасиоблерего»
Сподіваємося, що інформація, викладена фахівцем з охорони праці ТОВ «Черкасиенергозбут»,  допоможе зберегти життя і здоров’я наших дітей.
   Приділяйте увагу своїм дітям, говоріть з ними про електробезпеку – і це допоможе їм уникнути небезпеки ураження електричним струмом!!!