Можливості альтернативної енергетики дозволяють скоротити споживання традиційних енергоносіїв удвічі

06 гру 2019

Можливості альтернативної енергетики дозволяють скоротити споживання традиційних енергоносіїв удвічі

   5 грудня, вчені з Інституту відновлюваної енергетики НАН України за підтримки ЕА «Українська Воднева Рада» і Українського інституту майбутнього презентували «Атлас енергетичного потенціалу відновлюваних джерел енергії України 2019».

   У ньому, серед іншого, вперше розраховані потенційні обсяги виробництва в Україні «зеленого» водню – кліматично нейтрального газу, який здатний поліпшити якість традиційного природного газу і стати альтернативною сировиною в металургії, нафтохімії, у виробництві азотних добрив, автомобільного палива та теплової генерації. Це створює умови для вигідної взаємодії й інтеграції галузей, що наразі активно конкурують за частку на ринку.

  За оцінкою Hydrogen Council (об'єднує понад 20 держав і близько 60 корпорацій), до 2050 року щорічний обіг коштів лише у водневій енергетиці, яка стала глобальним трендом, складе $2,5 трлн – це на третину більше, ніж становив обсяг світового ринку нафти 2018 року.

  Загроза кліматичної катастрофи змінює напрямок фінансових потоків в енергетиці. Інвестиції поступово йдуть із бізнесу, пов'язаного з видобутком і постачанням викопного палива, зате знаходять вигідне застосування в «зелених» галузях. Укладачі Атласу зробили спробу відповісти на запитання, якими є на сьогодні можливості України долучитися до процесу створення нової енергетичної галузі, стимулювати розвиток національної економіки та посилити свої позиції у світі.

  Перша редакція «Атласу ВДЕ України» з'явилася ще 2001 року. Відтоді він постійно оновлюється за всіма перспективними напрямами – щодо сонячної енергетики, енергії вітру, малих річок, біомаси, навколишнього середовища й геотермальної енергії. Причому в Атласі наводяться дані розподілу потенціалу згаданих видів ВДЕ по всім областям України. Це дозволяє оцінити можливості для «зеленого» бізнесу в тому чи іншому регіоні.


 

 

Потенціал встановленої потужності ВДЕ, МВт

 
 
 
 
За матеріалами "MIND"