Про ціну універсальних послуг

20 лис 2020

Про ціну універсальних послуг

Останнім часом побільшало звернень малих непобутових споживачів, в яких задаються питання щодо обґрунтованості тарифів на універсальні послуги. Упереджуючи непорозуміння та піклуючись про інформованість своїх клієнтів, ТОВ «Черкасиенергозбут» надає роз’яснення щодо того, яким чином відбувається формування ціни.

Отже, ціну універсальних послуг утворюють декілька складових:
1. Середньозважена ціна для Черкаської області на сегменті ринку «на добу наперед», по якій здійснюється закупівля електричної енергії для споживачів регіону.
2. Тарифи власників електричних мереж – операторів системи розподілу (у межах Черкаської області це – ПАТ «Черкасиобленерго») та оператора системи передачі (НЕК «Укренерго»).
3. Безпосередньо тариф постачальника універсальних послуг – у загальній питомій вазі ціни універсальної послуги ця складова є найменшою і складає дещо більше ніж 4%.

Важливо знати те, що ціна універсальних послуг не може змінюватися самостійно електропостачальником. Усі розрахунки здійснюються згідно з Порядком формування цін на універсальні послуги, затвердженим постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (зі змінами). У цьому документі чітко визначена формула, за якою формується ціна універсальної послуги. Відтак, ціна є чітко регульованою державою і ТОВ «Черкасиенергозбут» не має змоги впливати на її визначення. 

Лишається питання: чому ж останнім часом ціна універсальних послуг підвищується?
На таке підвищення ціни електричної енергії з 1 грудня 2020 року, в першу чергу, вплинули регуляторні зміни НКРЕКП в частині визначення прогнозної ціни закупівлі на оптовому ринку, яка сформована, виходячи з ціни вересня 2020 року, яка складала на ринку «на добу наперед» 1483,37 грн/МВт*год (без ПДВ). 

Зазначимо, що споживачі універсальної послуги – це споживачі, ціна по яких регулюється із запізненням. До 1 грудня таке запізнення дорівнювало кварталу, з 1 грудня коригування відбуватиметься щомісяця. 
Також слід зауважити, що порівняння цін по універсальних послугах і по вільних цінах застосованих в одному місяці, на яке іноді посилаються наші споживачі, є помилковим Це не тотожні поняття і формуванняня їх здійснюється за різними принципами. У разі зміни ціни в поточному місяці у споживачів за вільними цінами таке коригування відбувається одразу, а у споживачів універсальних послуг – із запізненням. 

Довідково: ціна універсальної послуги протягом серпня та вересня в частині прогнозної ціни для закупівлі на оптовому ринку для постачальника універсальних послуг була значно занижена. Відповідно, була занижена і ціна тарифу, яка складала 2,69 грн. Тобто ТОВ «Черкасиенергозбут» змушене було закупати електроенергію дорожче, ніж це передбачав тариф, і відтак, недоотримало кошти для покриття своїх витрат.

По-друге, важливим чинником формування ціни є вартість послуг операторів системи. Так з 1 грудня 2020 року рішенням НКРЕКП ціна послуг оператора системи передачі НЕК «Укренерго» була збільшена майже на третину. На підставі цього зросла ціна у всіх електропостачальників. А у зв’язку із недоотриманням у 2019 року сплачених на оптовий ринок коштів був збільшений і тариф постачальника універсальних послуг, але це збільшення склало усього 5 копійок. 

Проте, за попередніми даними з січня 2021 року передбачається зниження прогнозованої ціни, яка застосовуватиметься для розрахунку загальної ціни універсальних послуг, що має призвести до зниження вартості цієї складової на оптовому ринку в меншу сторону, а відтак вплине на загальну ціну універсальної послуги у бік її зниження.

Але залишаються і інші важливі чинники формування ціни, які наразі не затверджені НКРЕКП – це тарифи оператора системи розподілу та оператора системи передачі, які, за очікуваннями, збільшаться (на це вже існують відповідні проекти постанов). Відповідно, збільшиться і ціна у всіх електропостачальників. 

Тож, для споживачів універсальних послуг важливо слідкувати за інформаційними повідомленнями на нашому сайті та у соцмережах.

Окремо нагадуємо про переваги універсальних послуг. Це:
- регульований державою тариф;
щомісячне коригування ціни;
ціна не може змінюватись електропостачальником самостійно;
прозорість формування ціни;
зручність для споживачів, які не мають відповідних фахівців у сфері енергетики, які в змозі перевіряти розрахунки.

Дякуємо за розуміння і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!