Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі – 2021

28 кві 2021

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі – 2021

Міжнародна організація праці заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій — у 2021 році їй виповнилося 102 роки. Своїми першочерговими завданнями організація визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці. За рішенням МОП 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення.

У Міжнародний День охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006 виданий 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Пандемія COVID-19 обумовила вибір теми Всесвітнього дня охорони праці і у 2021 році. Минулого року вірус зупинив життя цілої планети і внаслідок цього, звичайно, постраждали як роботодавці, так і працівники. Наслідки негативного впливу коронавірусної інфекції на сферу праці доводиться долати до цього часу.

Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення систем безпеки та здоров’я на роботі (далі — БЗР), включно зі службами безпеки та охорони здоров՚я, як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений стратегіям зміцнення національних систем БЗР та спрямований на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

Цьогоріч Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи БЗР, визначених у Конвенції 2006 року про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі (№ 187), та спрямований на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз зазначеного заходу у 2021 році "Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР".

Наше Товариство підтримує розвиток нових форм організації праці, зокрема перехід на дистанційну роботу і цілком поділяє думку про те, що в умовах глобальної пандемії для запобігання поширенню інфекції, захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим, суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків епідемії.

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності.

Товариство закликає усіх долучитися до відзначення Всесвітнього Дня охорони праці, оскільки дотримання заходів безпеки як вдома, так і на роботі дійсно може врятувати життя!