Інформація для споживачів з електроопаленням

25 жов 2021

Інформація для споживачів з електроопаленням

З початком опалювального сезону побільшало звернень споживачів, у яких встановлено електроопалення. В першу чергу, їх цікавить наявність спеціального зменшеного тарифу або можливість отримати компенсацію.

Таким споживачам варто знати наступне: спеціальний зменшений тариф на електроопалення було скасовано ще з 1 січня 2021 року, коли рішенням Кабінету Міністрів України було встановлено єдину фіксовану ціну для населення – 1,68 грн за 1 кВт*год.

Наприкінці січня Уряд прийняв рішення про виплату такій категорії населення компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію. Компенсація нараховувалася впродовж першого кварталу і сума виплат по ній сягнула майже мільярда гривень.

З першого жовтня відбулися зміни у ціні електричної енергії для населення, втім, торкнулися вони лише тих споживачів, які використовують до 250 кВт*год на місяць – для них ціна знизилася і тепер складає 1,44 грн за 1 кВт*год.

Для споживачів з електроопаленням жодних змін не відбулося: при споживанні понад 250 кВт на місяць вони сплачуватимуть по 1,68 грн за весь обсяг споживання.

Нещодавно у ЗМІ з’явилося роз’яснення Міністерства соціальної політики України, в якому значилося, що надання компенсації споживачам з електроопаленням у цьому опалювальному сезоні не передбачено, проте споживачі, які отримували компенсацію у І кварталі можуть звернутися за житловою субсидією і одержувати від держави фінансову підтримку на оплату житлово-комунальних послуг.
Інформація для споживачів з електроопаленням
Нашим споживачам, які користуються електроопаленням і зіткнулися з проблемою завеликих сум у платіжках, радимо звернути свою увагу на багатозонний облік електричної енергії, який дозволяє заощаджувати кошти на нічному споживанні електроенергії.

Нагадаємо, що за умови встановлення двозонного лічильника Ви платитимете лише половину ціни за електроенергію, спожиту з 23:00 до 07:00, а вдень – за звичайним тарифом.

Тризонний лічильник дозволяє заощадити 60% вартості електроенергії, спожитої вночі (з 23:00 до 07:00), але змусить платити на 50% більше за кіловати, які будуть використані у пікові години – з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. На електроенергію, спожиту в інший час, діє звичайний тариф.

Якщо Вас зацікавило встановлення багатозонного лічильника, Ви можете звернутися до представників свого оператора системи розподілу (РЕМ чи філії ПАТ «Черкасиобленерго» або відділів АТ «Укрзалізниця») – там Вас зможуть зорієнтувати щодо вартості встановлення такого лічильника та порадити, який краще обрати.