До уваги непобутових споживачів, яким припинили електропостачання їх постачальники

10 бер 2022

До уваги непобутових споживачів, яким припинили електропостачання їх постачальники

Шановні непобутові споживачі, у зв’язку із введенням воєнного стану Міністерством енергетики України було видано наказ №104 від 04.03.2022, відповідно до якого ті споживачі (незалежно від величини договірної потужності їх електроустановок), що станом на 01 березня 2022 року не перебували на постачанні постачальником «останньої надії», та яким припинено постачання електричної енергії їх поточним постачальником (у зв’язку з неможливістю здійснювати свої договірні зобов’язання постачальником, його дефолту чи банкрутства, розірвання договору), переводяться на постачання до електропостачальника, на якого покладено спеціальні обов’язки постачальника універсальних послуг. У межах Черкаської області таким постачальником є ТОВ «Черкасиенергозбут».

Таке переведення здійснює оператор системи розподілу шляхом зміни записів в реєстрах точок комерційного обліку постачальників електричної енергії, в свою чергу, постачальник універсальних послуг здійснюватиме постачання електричної енергії такому споживачу з дня наступного за днем припинення постачання попереднім постачальником за ціною універсальної послуги для малих непобутових споживачів.

У такому випадку постачання електричної енергії здійснюватиметься на підставі публічного Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, приєднання до якого здійснюватиметься автоматично. Тому для уникнення ускладнень при проведенні платежів рекомендуємо врегулювати договірні відносини до настання такого моменту.

Втім, зверніть увагу, що у разі заздалегідь відомої інформації про те, що наявний електропостачальник в подальшому неспроможний виконувати свої функції, споживач має незволікаючи вжити заходів щодо врегулювання договірних відносин з новим електропостачальником у порядку, передбаченому Правилами роздрібного ринку електричної енергії, тобто заздалегідь звернутися до нового постачальника з відповідним повідомленням та надати необхідний пакет документів (див. п1 «Питання/Відповіді).

Одночасно з тим, повідомляємо, що для тих споживачів, що відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» мали дотримуватися визначеної процедури закупівлі, наразі передбачена спрощена процедура закупівель відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.2022 №169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану».
Щоб скористатися спрощеною процедурою закупівель слід виконати наступні дії:

1. Замовник (у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі») визначає перелік та обсяг товарів, робіт і послуг, закупівлю яких необхідно здійснити.
2. Замовник приймає рішення про таку закупівлю та укладає прямий договір без внесення змін до річного плану.
3. За результатами здійснення цих закупівель в електронній системі замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Дякуємо за розуміння!