Зміна правил оплати електроенергії за «зеленим» тарифом на час війни

03 травня 2022

Зміна правил оплати електроенергії за «зеленим» тарифом на час війни

Днями Національною комісією, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, було змінено внесено зміни до порядку оплати електроенергії за «зеленим» тарифом з урахуванням особливостей воєнного стану.
 
Зроблено це було з огляду на те, що останнім часом спостерігається стрімке зниження рівня розрахунків за спожиту електроенергію, яке є прямою загрозою сталому функціонуванню ПУП як постачальників, на яких покладено спецзобов'язання з постачання електроенергії побутовим та малим непобутовим споживачам.

Так, відповідно до Постанови від 26.04.2022 №396 «Про особливості визначення обсягу та проведення розрахунків за вироблену електричну енергію генеруючими установками приватних домогосподарств під час дії в Україні воєнного стану» постачальники універсальних послуг (ПУП) на час війни мають забезпечувати лише часткову оплату електроенергії домашніх генеруючих установок за "зеленим" тарифом з відстрочкою на два місяці. До того ж, розмір цієї часткової оплати визначається з урахуванням рівня оплати спожитої електроенергії споживачами.

Згідно з даною Постановою ПУП мають щомісяця визначати мінімальний гарантований розмір оплати та проводити її не пізніше ніж за 60 днів після закінчення розрахункового періоду.

Гарантований розмір визначається за спеціальною формулою, в якій враховується обсяг виробленої більше власного споживання електроенергії та тариф для населення у розмірі 1,68 грн за 1 кВт*год, скоригований на відсоток надходження коштів за електричну енергію від споживачів у відповідному календарному місяці.

Повна та остаточна оплата проводитиметься після закінчення 60-денного терміну від припинення або скасування військового стану рівними частинами протягом періоду, який дорівнюватиме тривалості воєнного часу та 60-денного терміну після його завершення.

Про розмір оплати за придбану електричну енергію, її повну вартість, сплачені податки, відстрочені зобов'язання та орієнтовний термін їх виконання ТОВ «Черкасиенергозбут» повідомлятиме власника домогосподарства в електронній формі засобами електронного зв’язку (на адресу електронної пошти, яка зазначена у договорі), Тому для оперативності і зручності отримання такої інформації споживачам, в договорах яких не зазначено адресу електронної пошти, слід звернутися до свого центру обслуговування споживачів.

Окремо зазначимо, що «зелені» тарифи на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлені постановою НКРЕКП від 30.12.2021 № 3026, діятимуть до останнього дня кварталу, в якому буде припинена або скасована дія воєнного стану (пункт 3 постанови НКРЕКП від 31.03.2022 № 363 «Про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП»).

В свою чергу, сподіваємося, що ситуація в Україні стабілізується найближчим часом, і розрахунки по договірних зобов’язаннях будуть виконані у найкоротші терміни.

Дякуємо за розуміння!