Укладання договору без процедури закупівель

30 чер 2022

Укладання договору без процедури закупівель

Шановні малі непобутові споживачі!

Днями Кабінет Міністрів України повернув обовʼязкове проведення публічних закупівель, яке тимчасово було скасовано через воєнний стан. Про це йдеться у Постанові від 24.06.2022 № 723 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822 і від 28 лютого 2022 р. № 169».

Але зазначеною вище постановою у порядок організації закупівель були внесені зміни, які стануть у нагоді споживачам, що бажають укласти з ТОВ «Черкасиенергозбут» договір про постачання електричної енергії.

Отже, відтепер державні замовники оборонної сфери можуть здійснювати публічні/оборонні закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель або спрощених закупівель, які вимагаються Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі».
Те саме стосується і тих публічних закупівель, які спрямовані на задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану.

Інші замовники мають здійснювати публічні закупівлі, вартість яких становить 50 тисяч гривень і вище, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом України «Про публічні закупівлі». 

Але і в цьому випадку є ряд виключень, коли придбання товарів, робіт і послуг вартістю понад 50 тисяч гривень може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу.

Зокрема, і у випадку укладення договору про закупівлю з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії (абзац 13 підпункту 1 Постанови КМУ від 24.06.2022 № 723).

Тобто ті непобутові споживачі, які мають право на універсальну послугу, можуть за потреби скористатися правом укладення прямого договору з ТОВ «Черкасиенергозбут» про постачання електричної енергії.

Це право суттєво полегшить процес встановлення договірних відносин, тому радимо усім, хто має потребу у надійному електропостачальнику, звертатися до наших центрів обслуговування споживачів.

З ТОВ «Черкасиенергозбут» разом до перемоги!