Інформація для споживачів-власників генеруючих установок

01 гру 2023

Інформація для споживачів-власників генеруючих установок

Шановні споживачі - власники приватних домогосподарств, електроустановки яких здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії!

ТОВ «Черкасиенергозбут» доводить до Вашого відома, що станом на 30 листопада 2023 року зі сторони НЕК «Укренерго» не підписані акти приймання-передачі наданих послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за липень-жовтень 2023 року та не проведена оплата Послуги, що спричинило проблему з оплатою споживачам Товариства за вироблену електричну енергію генеруючими установками.

Підставами не підписання НЕК «Укренерго» актів приймання-передачі Послуги є виявлені ознаки грубого порушення вимог законодавства споживачами-виробниками по окремим площадкам обліку (приватних домогосподарствах), зокрема:
1. Перевищення встановленої потужності генеруючої установки над договірною потужністю. По споживачам у яких є дані зауваження, Акт купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим тарифом» не підписується.
2. Виробництво електричної енергії сонячною електростанцією в нічний період з 23:00 до 04:00 годину доби. Такі об'єми нічної генерації мають бути виключені з обсягу Послуги.
3. Перевищення погодинних даних виробітку електричної енергії над встановленою потужністю генеруючої установки. Такі об'єми генерації мають бути виключені з обсягу Послуги.

ТОВ «Черкасиенергозбут» звернулося до НКРЕКП задля отримання роз’яснення щодо даної ситуації і подальших дій. На даний час постачальником послуг комерційного обліку (оператором системи розподілу) перевіряються та готуються дані комерційного обліку електричної енергії (дані лічильників, АСКОЕ), проводиться звірка даних з Датахаб і умовами Договору. Просимо взяти до уваги, що ТОВ «Черкасиенергозбут» вживає всіх можливих заходів, які належать до компетенції Товариства, для врегулювання зазначеної ситуації.

При цьому інформуємо, що за розрахунковий період липень 2023 року ТОВ «Черкасиенергозбут» перерахувало кошти споживачам за купівлю електричної енергії за «зеленим тарифом», проте компенсацію за цю Послугу з боку НЕК «Укренерго» не надано. Загальна сума недоотриманих коштів від НЕК «Укренерго» складає 50,9 млн грн.

На підставі вищевикладеного, закликаємо споживачів дотримуватися умов законодавства, а саме не перевищувати потужність, користуватися виключно показами лічильника з АСКОЕ, провести демонтаж сонячних панелей, які можуть призвести до перевищення потужності. Звертаємо увагу, що обсяги електроенергії, які були вироблені з порушенням законодавства, не будуть включатися до Акта купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим тарифом».

Дякуємо за розуміння!