Що робити споживачу, у якого існує наявна переплата – поради Регулятора

26 лют 2019

Що робити споживачу, у якого існує наявна переплата – поради Регулятора

   Що робити споживачам, у яких на особових рахунках станом на 01.01.2019 наявна переплата за електричну енергію? Поради щодо того, як виходити з ситуації, опубліковано на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). 
   Цитуємо:
   Важлива інформація для споживачів та учасників роздрібного ринку електричної енергії щодо споживачів електричної енергії, у яких на особових рахунках станом на 01.01.2019 наявна переплата за електричну енергію
   На виконання пункту 13 розділу ХVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» оператори систем розподілу (ОСР) у разі відокремлення є правонаступниками в частині прав та обов'язків, зокрема пов'язаних із провадженням діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та із провадженням діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами за договорами на постачання електричної енергії та про користування електричною енергією.
   Так, у зв’язку з виконанням наведених вимог стан розрахунків за спожиту електричну енергію між електропостачальниками та споживачами згідно з укладеними договорами про постачання та користування електричною енергією станом на 01.01.2019 буде як з дебіторською, так і з кредиторською заборгованістю.
   Необхідно зазначити, що загальне законодавство, щодо виконання господарських зобов’язань визначено Господарським кодексом України (ГКУ) та Цивільним кодексом України.
   Так, статтею 179 ГКУ встановлено, що господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.
  Крім цього, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (стаття 193 ГКУ).
   Відповідно до пункту 2.1.12 глави 2.1 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, невід’ємними частинами договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є, зокрема інші додатки, оформлені сторонами за взаємною згодою.