Удосконалення «зелених» аукціонів: інвестори очікують на чіткі «правила гри»

27 лют 2019

Удосконалення «зелених» аукціонів: інвестори очікують на чіткі «правила гри»

   Робоча нарада щодо удосконалення  законопроекту стосовно «зелених» аукціонів від 05.12.2018 № 8449-д днями відбулась у Києві. Мета – підготовка  законопроекту для його розгляду на Комітеті ВРУ ПЕК, а потім - у ВРУ.
 Як повідомив офіційний сайт Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, участь у заході взяв голова  Держенергоефективності Сергій Савчук.
   У свою чергу відомство підготувало пропозиції до законопроекту за підсумками міжнародної конференції щодо «зелених» аукціонів, проведеної спільно з Комітетом ВРУ ПЕК за участю експертів Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD) та інших авторитетних організацій.
«Серед найважливіших рекомендацій – стимулювати виробництво енергії з біомаси та біогазу та залишити діючий «зелений» тариф для такого бізнесу без змін», - наголосив голова  Держенергоефективності.
   Справа в тому, що нині цей сектор відстає за темпами розвитку від інших видів електрогенерації та має лише 97 МВт встановлених потужностей. Це у 14 разів менше, ніж потужності СЕС (1388 МВт).
При цьому, відповідно до Енергетичної стратегії до 2035 р. різниця між цими секторами не має бути такою великою: потужності біоенергетики повинні бути тільки у 2 рази менші, ніж СЕС.
   Водночас, розвиток біоенергетики сприятиме:
прогнозованості електрогенерації в енергосистемі;
використанню біоТЕЦ та біоТЕС в якості маневрових потужностей;
освоєнню значного потенціалу виробництва енергії з біомаси та заміщенню дорогого газу.
  «Очікуємо на якнайшвидший розгляд та схвалення законопроекту на засіданні Комітету ВРУ ПЕК та у Парламенті», - підсумував Сергій Савчук.