Так! - «Зеленим» аукціонам в Україні

04 бер 2019

Так! - «Зеленим» аукціонам в Україні

Комітет ВРУ ПЕК схвалив законопроекти щодо «зелених» аукціонів та ЕСКО-механізму. Наступне слово за парламентом.
Одразу три законопроекти схвалили народні депутати на засіданні Комітету ВРУ ПЕК, які стосуються «зелених» аукціонів та ЕСКО-механізму. 
Зокрема, йдеться про законопроект від 05.12.2018 № 8449-д щодо «зелених» аукціонів; законопроект від 10.12.2018 № 9386 щодо внесення змін до         Закону України стосовно проведення масштабної енергомодернізації та законопроект від 10.12.2018 № 9387 щодо внесення змін до Бюджетного кодексу стосовно енергосервісу.
   У розробці цих законопроектів безпосередню участь взяло Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.
   «Законопроект щодо аукціонів, який пройшов перше читання у грудні 2018 р., значно удосконалено до другого читання завдяки активній роботі Комітету ВРУ ПЕК та усіх стейкхолдерів.
Окрім цього, законопроект отримав підтримку авторитетних міжнародних партнерів: Енергетичного Співтовариства, IRENA, IFC, ЄБРР та інших.
Серед важливих положень законопроекту:
переможці аукціонів будуть укладати договори на продаж згенерованої «чистої» електроенергії за аукціонною ціною на 20 років;
«зелений» тариф для електроенергії з біогазу та біомаси залишається на рівні діючого на сьогодні тарифу;
збережено надбавку 5-10% до аукціонної ціни за використання обладнання українського виробництва;
передбачено розробку механізму стимулювання встановлення електроакумулюючих систем.
Від прийняття зазначених 3-х законопроектів залежить:
дешева «чиста» електроенергія для споживачів;
конкурентний розвиток ринку «зелених» проектів;
залучення ЕСКО-інвестицій у впровадження комлексних енергоефективних заходів у бюджетних установах та об’єктах органів влади.
«Очікуємо на якнайшвидший розгляд та прийняття законопроектів Парламентом», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук», - повідомив офіційний сайт установи.