Ми хочемо бачити Україну успішною, а енергетичний сектор - незалежним, європейським і конкурентоздатним - Наталія Бойко

08 кві 2019

Ми хочемо бачити Україну успішною, а енергетичний сектор - незалежним, європейським і конкурентоздатним - Наталія Бойко

   Про етапи реформування енергетичного сектору та кроки, які ще залишилося зробити, а також про низку інших нагальних проблем енергетичної галузі України, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко розповіла в інтерв’ю «Юридичній Газеті».  
Скорочений варіант інтерв’ю «Юридичній Газеті» оприлюднив сайт Міністерства енергетики та вугільної промисловості. 
  «Зусилля Уряду та Міністерства спрямовані не просто на впровадження реформ, але й на забезпечення енергетичної незалежності та безпеки України», - зазначила заступник Міністра.
  Серед важливих досягнень вона відзначила схвалення нової Енергетичної, першої «євроінтеграційної» стратегії України на період до 2035 р., прийняття Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок; реалізація пілотних проектів з метою заміщення дефіцитного антрацитового вугілля, проведення технічного переоснащення на газову марку вугілля енергоблоків теплових електростанцій. Також відзначила кроки з метою зміцнення енергетичної незалежності. Це забезпечення диверсифікації джерел постачання ядерного палива на енергоблоки українських АЕС, внаслідок чого на 30% зменшено залежність від постачання російського ядерного палива завдяки поставкам свіжого ядерного палива компанії «Westinghouse» США, відмова України від придбання природного газу та електроенергії з РФ та збільшення власного газовидобування шляхом впровадження додаткових стимулів.
   Наталія Бойко окремо зупинилась на кроках щодо приєднання ОЕС України до континентальної європейської енергетичної системи ENTSOE.
  «Було не лише створено передумови для майбутнього приєднання об'єднаної енергетичної системи України до континентальної європейської енергетичної системи ENTSOE, але й відповідно до плану синхронізації вже триває проведення комплексу організаційних, технічних та інвестиційних заходів», - зазначила Наталія Бойко.
  У цьому контексті важливим досягненням є введення в експлуатацію третього гідроагрегата Дністровської ГАЕС, потужністю в генераторному режимі 324 МВт, адже «балансуючі» потужності дуже потрібні в умовах розвитку енергосистеми України.
   Заступник Міністра зупинилась на пріоритетних завданнях на 2019 рік, а також на чинниках, які впливають на впровадження реформ. Насамперед триває імплементація двох ключових ринкових реформ - Закону України «Про ринок електричної енергії» та впровадження повноцінного ринку газу.
   Щодо ринку газу Наталія Бойко повідомила, що з 01 березня 2019 року запроваджене добове балансування на ринку природного газу, що дозволить стати ринку більш прозорим та відкритим.
  «Кінцевою метою є поступовий перехід до сталого розвитку сектору, що матиме великий вплив на багато інших пов'язаних галузей. Відповідно до Енергетичної стратегії України 2035 р., ми плануємо прийти до цього шляхом проведення ринкових реформ на першому етапі (до 2020 р.), оптимізації та інноваційного розвитку інфраструктури (на етапі до 2025 р.), що дозволить нам вийти на шлях сталого розвитку енергетики України», - зазначила заступник Міністра.
  Наталія Бойко підкреслила пожвавлення зацікавленості об'єктами енергетичного сектору з боку інвесторів (у тому числі іноземних).
   Збільшенню привабливості, за її словами, сприяє прозорість у прийнятті рішень, стабільність виконання законодавства, проведення електронних нафтогазових аукціонів на ProZorro з продажу спеціальних дозволів на користування надрами тощо.
  Наталія Бойко проаналізувала досвід країн ЄС та підкреслила важливість міжнародної співпраці, у тому числі в питаннях впливу об’єктів енергетики на довкілля.
  «Наразі ми активно працюємо над комплексним Національним планом з енергетики та клімату, враховуючи найкращі практики з розробки таких планів в ЄС (на підставі оцінок Європейської Комісії). Ми досліджуємо приклади Швеції, Італії, Нідерландів, Фінляндії у створенні подібних стратегічних документів, включаючи інституційне забезпечення процесу складання цих Національних планів», - повідомила заступник Міністра.
  Обговорюючи зовнішні, внутрішні та соціальні чинники, які так чи інакше впливають на впровадження реформ, Наталія Бойко звернула увагу на використання РФ енергетики як зброї в геополітичній площині. Це комплексне протистояння з великою кількістю політичних проектів: Північний Потік 2, переговори щодо транзиту, протистояння в міжнародних арбітражах та реалізація рішень цих арбітражів.
   Стосовно внутрішніх чинників - це зміна старих монополій та гравців, які традиційно займали домінуюче положення на енергетичних ринках України, що має важливе значення для успішного реформування ринку газу та електричної енергії, а також запровадження нової моделі відповідних ринків у співпраці з іншими органами (від незалежного регулятора (НКРЕКП) до АМКУ, а також інших державних органів).
   «Ми впевнені, що можемо знайти необхідний баланс інтересів і подолати всі основні зовнішні та внутрішні чинники, що здійснюють негативний вплив на перебіг реформи енергетичного сектору України», - переконана Наталія Бойко.
   Повністю інтерв’ю можна прочитати за посиланням http://yur-gazeta.com/interview/mi-hochemo-bachiti-ukrayinu-uspishnoyu-a-energetichniy-sektor--nezalezhnim-evropeyskim-i-konkurentoz.html