Як платити менше для непобутових споживачів

08 кві 2021

Як платити менше для непобутових споживачів

Шановні непобутові споживачі!

Наразі спостерігається тенденція зростання ціни універсальної послуги, у зв’язку з чим зростає незадоволення споживачів, які розраховуються за спожиту електроенергію саме за тарифом універсальної послуги.

Тому ТОВ «Черкасиенергозбут» вирішило надати роз’яснення та запропонувати своїм споживачам шляхи виходу із ситуації, що склалася. Отже:

Що таке універсальна послуга?
Універсальна послуга – постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», на всій території України.
Багато споживачів обирають саме універсальну послугу для розрахунку за спожиту електроенергію через її незаперечні переваги:
- регульований державою тариф;
- щомісячне коригування ціни;
- ціна не може змінюватись електропостачальником самостійно;
- прозорість формування ціни;
- ціна відома заздалегідь;
- рахунок видається 1-го числа;
- зручність для споживачів, які не мають відповідних фахівців у сфері енергетики, що в змозі перевіряти розрахунки.

Яким чином непобутовий споживач може знизити свої витрати на електроенергію у найближчі місяці?
ТОВ «Черкасиенергозбут» розуміє скрутне становище, в якому опинилася більша частина непобутових споживачів через зростання ціни. Та пропонує наступний шлях зменшення фінансового навантаження:

Усі споживачі універсальних послуг мають змогу перейти на вільні ціни, які наразі є нижчими (в залежності від різних факторів) приблизно на 50 копійок.

Проте слід зауважити, що ситуація зі зростанням ціни універсальної послуги є тимчасовою (причиною стало штучне заниження ціни у ІV кварталі 2020 року порівняно з ринковою ціною електроенергії). Очікується, що пік зростання припаде на травень 2021 року, а у червні ситуація має стабілізуватися і ціна 1 кВт*год електроенергії універсальної послуги зменшиться порівняно з травнем на 70-90 копійок.

В будь-якому випадку, у споживачів універсальних послуг, які бажають заощадити свої кошти є два варіанти дій:
- перейти на вільні ціни зараз, а потім приймати рішення щодо вибору варіанту розрахунків в залежності від коливань ціни – цей варіант є доцільним, якщо Вас влаштовують особливості розрахунків за вільними цінами, серед яких неможливість отримати рахунок на сплату 1-го числа та відсутність змоги визначення точної ціни електричної енергії завчасно;
- розумно поставитися до свого споживання електроенергії у травні та продовжити користуватися усіма перевагами універсальної послуги без зайвих турбот.

Споживачам, які оберуть вільну ціну не зважаючи на переваги універсальної послуги, Товариство пропонує:
- простий перехід з універсальної послуги на вільні ціни (в окремих випадках може розглядатися можливість переходу вже з квітня);
- врегулювання усіх розрахунків та оплат, які були виконані;
- безперешкодна можливість повернення на універсальну послугу у будь-який момент за бажанням споживача.

Що необхідно для переходу з універсальної послуги на вільні ціни?
Разом з рахунком авансового платежу фахівець ЦОС надасть Вам роз’яснення щодо можливості переходу з універсальної послуги на вільні ціни разом із відповідною заявою.
Якщо Вами буде прийнято рішення про перехід, дану заяву потрібно заповнити і передати до свого ЦОС (особисто чи поштою).
Після розгляду заяви Вам буде запропоновано підписати новий договір та комерційну пропозицію до нього. 

Додатково нагадаємо, як формується ціна універсальної послуги.
Отже, ціну універсальних послуг утворюють декілька складових:
1. Середньозважена ціна для Черкаської області на сегменті ринку «на добу наперед», по якій здійснюється закупівля електричної енергії для споживачів регіону.
2. Тарифи власників електричних мереж – операторів системи розподілу (у межах Черкаської області це – ПАТ «Черкасиобленерго») та оператора системи передачі (НЕК «Укренерго»).
3. Безпосередньо тариф постачальника універсальних послуг – у загальній питомій вазі ціни універсальної послуги ця складова є найменшою і складає менше 5%.

Важливо: ціна універсальних послуг не може змінюватися самостійно електропостачальником. Усі розрахунки здійснюються згідно з Порядком формування цін на універсальні послуги, затвердженим постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (зі змінами). У цьому документі чітко визначена формула, за якою формується ціна універсальної послуги. Відтак, ціна є чітко регульованою державою і ТОВ «Черкасиенергозбут» не має змоги впливати на її визначення. Тому усі звинувачення інших постачальників за вільними цінами у тому, що постачальники універсальних послуг штучно завищують свої тарифи, є безпідставною.


Обирайте для себе найзручніший варіант розрахунку за спожиту електроенергію та заощаджуйте власні кошти!