Про зміну ціни електричної енергії для непобутових споживачів

16 сер 2021

Про зміну ціни електричної енергії для непобутових споживачів

До уваги непобутових споживачів!

За інформацією ДП «Оператор ринку» у серпні 2021 року спостерігається суттєве зростання середньозваженої ціни купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед». Так середньозважена ціна по ОЕС України за 10 днів серпня збільшилася в порівнянні з 10 днями липня більше ніж удвічі та наразі становить 2127,10 грн/МВт*год (безПДВ).
Про зміну ціни електричної енергії для непобутових споживачів
Станом на 16 серпня 2021 середньозважена ціна на ринку «на добу наперед» в торговій зоні «Об'єднана енергетична система України», яка охоплює майже всю територію країни за виключенням трьох західних областей, склала 2184,86 грн/МВт*год (без ПДВ).
Про зміну ціни електричної енергії для непобутових споживачів
У зв’язку з цим ТОВ «Черкасиенергозбут», вважає за доцільне проінформувати вас щодо наслідків ситуації, яка склалася.

Зростання ціни на ринку «на добу наперед» логічно викличе зростання цін на усіх сегментах ринку. Таке явище послідовно потягне за собою ріст роздрібної ціни в усіх електропостачальників нашої країни незалежно від форм власності та місця знаходження.

Відповідно, за серпень ціна з високою ймовірністю буде вище для усіх українських непобутових споживачів (крім договорів із фіксованою ціною), які розраховуються за вільними цінами

Що ж стосується універсальної послуги, то у серпні 2021 року ціна закупівлі електричної енергії на ринках електричної енергії визначена у розмірі лише 648,80 грн/МВт*год без ПДВ (нагадаємо, що тарифи на універсальні послуги в повному обсязі регулюються державою).

Тому і ціна універсально послуги, яка вже містить у собі тарифи на послуги з розподілу та передачі електричної енергії, для малих непобутових споживачів ТОВ «Черкасиенергозбут», електроустановки яких приєднані до мереж ПАТ «Черкасиобленерго», у серпні складає усього 1959,58 грн/МВт*год без ПДВ.

Отже, якщо наявна динаміка до зростання середньозваженої ціни купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» збережеться, постачання на умовах універсальної послуги буде більш вигідним для тих непобутових споживачів, хто має на це право згідно із законодавством.

Про те, яким чином можна скористатися перевагами універсальних послуг, можна дізнатися за посиланням.

Тому слідкуйте за новинами енергетики України та нашими публікаціями, щоб уникнути непорозумінь та несподіваних цінових змін!