Особливості розрахунків за спожиту електроенергію внутрішньо переміщених осіб

24 бер 2022

Особливості розрахунків за спожиту електроенергію внутрішньо переміщених осіб

З початком війни в Україні побільшало внутрішньо переміщених осіб. У зв’язку з цим постало питання оплати житлово-комунальних послуг та електроенергії, спожитих такими особами.

Якщо внутрішньо переміщені особи розміщуються у звичайних квартирах чи будинках, то питань щодо розрахунків не виникає – нарахування ведуться згідно з даними приладу обліку відповідно до діючого тарифу для населення.

А ось як бути з обліком споживання електроенергії внутрішньо переміщених осіб, якщо їх розмістили на своїх об’єктах ті юридичні споживачі, які не залишилися осторонь від чужого горя

Закон України «Про ринок електричної енергії» дає відповідь на дане питання:
«Електрична енергія, що купується у постачальника універсальних послуг та споживається юридичними особами, які є власниками (балансоутримувачами) майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (містечок із збірних модулів, гуртожитків, оздоровчих таборів, будинків відпочинку, санаторіїв, пансіонатів, готелів тощо), у частині задоволення власних побутових потреб внутрішньо переміщених осіб, оплачується за цінами, за якими постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії побутовим споживачам» (п.13 розділу XVII Закону України «Про ринок електричної енергії»).

Тобто, відповідно до зазначеного закону, та частина загального споживання юридичного споживача, яка безпосередньо йде на задоволення потреб «переселенців», має оплачуватися за діючим тарифом населення.

Але тут також виникає питання:

Яким чином юридичний споживач може оплачувати частину електроенергії, спожиту внутрішньо переміщеними особами на власні потреби, за ціною населення?

Порядок дій має бути наступним:

✔ По-перше, усі особи, які змушені були змінити місце проживання через воєнні дії, мають набути статус «внутрішньо переміщених осіб» (ВПО). Для цього їм слід звернутися до органів соцзахисту у місцевості, яку вони обрали для проживання, та стати на відповідний облік.
✔ Далі юридична особа, яка є власником майна, що використовується для поселення ВПО, має проінформувати постачальника електричної енергії, з яким укладено відповідний договір, про використання такого майна для поселення внутрішньо переміщених осіб (ч. 2 ст. 9-1 Закону України «Про захист прав та свобод внутрішньо переміщених осіб»). Тобто юридичний споживач має надати своєму постачальнику довідку, яку можна отримати у місцевих органів соцзахисту.
✔ Паралельно з отриманням довідки юридична особа повинна вжити заходів для встановлення окремих засобів обліку спожитої електричної енергії внутрішньо переміщеними особами. Для цього юридичні споживачі ТОВ «Черкасиенергозбут» мають звернутися до ПАТ «Черкасиобленерго». Після встановлення окремих лічильників ПАТ «Черкасиобленерго» внесе зміни до паспорту точки розподілу, де зазначить, яка саме точка обліковує електроенергію, використовану на потреби ВПО.
✔ З цим паспортом точки розподілу і довідкою від органів соцзахисту юридична особа має звернутися до ТОВ «Черкасиенергозбут» і внести відповідні зміни у Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. А якщо до цього юридична особа споживала електроенергію на умовах вільної ціни, то укласти договір про постачання на умовах універсальних послуг.

Після узгодження зазначених моментів та електроенергія, яка споживатиметься внутрішньо переміщеними особами на власні потреби обраховуватиметься за фіксованою ціною, встановленою в додатку 3 Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 № 483, у редакції постанови від 11.08.2021 № 859.

Дякуємо за розуміння.
Борімося – й поборемо. Перемога за нами!