Універсальна послуга для малих непобутових споживачів

27 жов 2022

Універсальна послуга для малих непобутових споживачів

Шановні малі непобутові споживачі, інформуємо вас про зміни щодо укладення угод з постачальником універсальної послуги.

Згідно з Постановою КМУ від 12.10.2022 №1178 «Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт та послуг для замовників, передбачених Законом «України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», передбачається право укладення прямої угоди на універсальну послугу без врахування вартості закупівлі.
 
Так, відповідно до пункту 13 Постанови, придбання товарів і послуг (крім послуг поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли:

- існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв`язку з виникненням об`єктивних обставин, що унеможливлює дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником.
- здійснюється закупівля товарів робіт та послуг для забезпечення функціонування об`єктів критичної інфраструктури.
- укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Таким чином, у разі необхідності в отриманні універсальної послуги споживач має право на укладення договору про постачання електричної енергії з постачальником універсальної послуги на всі об’єкти, договірна потужність кожного з яких не перевищує 50 кВт (до 49,99 кВт включно).

Нагадуємо, що малим непобутовим є споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт.

Також малими непобутовими споживачами можуть бути і юридичні особи, які підпадають під критерії замовників в розумінні ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі», але по характеристиці об’єктів мають право на укладення договору про постачання електричної енергії з постачальником універсальної послуги, Постанова наразі не має вартісних порогів щодо обмеження укладення договорів на універсальну послугу.
 
Хочемо зауважити, що третім абзацом пункту 15 Постанови додатково передбачено, що коли у замовника виникла додаткова потреба (яку замовник не міг передбачити на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі) у здійсненні закупівлі за предметом закупівлі, закупівля за яким вже була здійснена у поточному році, очікувана вартість такого предмета закупівлі не додається до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі (тотожних предметів закупівлі), закупівля яких була здійснена; замовник обирає вид закупівлі такого предмета закупівлі з урахуванням вартісних меж визначених особливостями Постанови. В такому випадку виникнення додаткової потреби у закупівлі, яку замовник не міг передбачити, закупівлі не сумуються, якщо це нововиділені кошти, а також зекономлені, перерозподілені з урахуванням вартісних меж визначених особливостями Постанови

Для всіх інших непобутових споживачів радимо скористатися комерційною пропозицією «Вільна ціна».

Дякуємо, що обираєте ТОВ «Черкасиенергозбут»! Разом переможемо!