Береженого Бог береже. Як уникнути небезпеки ураження електричним струмом, - поради фахівців ТОВ «Черкасиенергозбут»

20 лют 2019

Береженого Бог береже. Як уникнути небезпеки ураження електричним струмом, - поради фахівців ТОВ «Черкасиенергозбут»


   Як не прикро, але інколи все ще мають місце прикрі випадки, коли громадяни через елементарну легковажність наражають себе на небезпеку ураження струмом.  Щоб таких випадків не траплялось, фахівці з охорони праці ТОВ «Черкасиенергозбут» підготували невеличку, але надзвичайно корисну  пам’ятку, у якій виклали свої поради щодо того, як вберегтись від небезпеки ураження електричним струмом. Офіційний сайт ТОВ «Черкасиенергозбут» започатковує цикл публікацій на тему охорони життя та здоров’я і попередження виробничого та побутового травматизму.

   ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
   Будьте обережні, не наближайтесь до електричних проводів, трансформаторних пунктів – це може призвести до ураження електричним струмом! НЕ ДОЗВОЛЯЙТЕ ДІТЯМ гратися з електроприладами, вимикачами, розетками, розпалювати вогнища та взагалі проводити ігри поблизу ліній електропередач, трансформаторних пунктів тощо. Проводьте виховну роботу на тему небезпеки ураження електричним струмом та майте на увазі, що будь-яке самовільне втручання в роботу електроустановок може бути смертельно небезпечним!
   ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ насадження дерев, кущів в охоронних зонах ліній електропередачі та трансформаторних пунктах. Вчасно виконуйте обрізку крон дерев із власних присадибних ділянок, щоб не допустити їх вростання в проводи, а при відсутності можливості виконувати самостійно такі роботи – звертайтесь до місцевих органів самоврядування. Не заважайте працівникам РЕМ проводити планові розчистки ліній електропередачі – це гарантує безпечне, безперебійне та якісне постачання електричної енергії до ваших приймачів.
   ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалення побутового сміття, сухого листя та трави під лініями електропередач, опор та біля трансформаторних пунктів – це може призвести до порушення або погіршення електропостачання та навіть до виникнення пожеж.
   Під час негоди та внаслідок порушення «Правил охорони електричних мереж» може статися падіння опор, провисання чи обриви дротів. Якщо ви виявили обірваний провід лінії електропередач необхідно вжити заходів для недопущення наближення людей до обірваного проводу на відстань менше 8 метрів та зателефонувати диспетчеру району електричних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» або в Кол-центр за телефоном: (0472) 33-87-87, чітко сповістити при цьому: населений пункт, в якому виявлені обриви, вулицю та написи на ближніх опорах ліній електропередач.
   В електроустановках вище 1 кВ звільнення потерпілого без застосування засобів захисту від ураження електричним струмом, розрахованим на відповідну напругу та без відключення електроустановки – СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!
   Якщо людина потрапила під дію напруги до 1 кВ через обірвані проводи ліній електропередач, трансформаторних пунктів, дозволяється використовуючи підручні діелектричні матеріали, що не проводять електричний струм (сухі гілки, тканину, вироби з поліетилену та пластмаси), щоб відкинути провід чи відтягнути потерпілого. ТОРКАТИСЯ СТРУМОВІДНИХ ЧАСТИН ВІДКРИТИМИ ЧАСТИНАМИ ТІЛА (РУКАМИ, НОГАМИ ТОЩО) – СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!
   Якщо Ви не в змозі визначити клас напруги ліній електропередач (електроустановки до 1 кВ чи вище 1 кВ) – НЕ ПІДХОДЬТЕ до обірваного дроту та НЕ ПІДПУСКАЙТЕ ІНШИХ ЛЮДЕЙ на відстань МЕНШЕ 8 МЕТРІВ.
Далі буде.